Požáry rekreačních chat: Hasičům v zimě přibývá práce

Jižní Morava - Letos už v Jihomoravském kraji vyhořelo dvacet rekreačních chatek. Poslední před dvěma dny na Brněnské přehradě. Na vině je většinou manipulace s otevřeným ohněm nebo nesprávná obsluha topidla. Hasiči přitom v zimě varují i před dalšími rizikovými spotřebiči. Například od vánočního osvětlení, které bývá zapojené do elektřiny po celou dobu svátků.

Zimní měsíce každoročně přináší nejen krádeže v chatových oblastech, ale i požáry. Ať už od svíčky nebo zapomenuté cigarety, hořící chatka může být pro jejího obyvatele pastí. Loni se například útěkem zachránil majitel chaty ve Velkých Karlovicích, kterého ze spánku vzbudil až hustý kouř. Protože mu v chladném počasí zamrzla v chatě voda, hasil jen okolním sněhem.

Když na místo dorazili hasiči, bylo jasné, že se dřevěnou trojpodlažní chatku už nepodaří zachránit. Pod dohledem ji tedy nechali dohořet. „Příčinou vzniku požáru bývá často neodborné zacházení s topidlem, případně neudržovaný komín, nebo špatné zacházení s otevřeným ohněm,“ upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

O posledním požáru chaty hovoří mluvčí Jaroslav Mikoška (zdroj: ČT24)

„Jakýkoliv spotřebič, který zůstává zapojený do elektrické sítě je potenciálním rizikem. To se týká i dekoračního osvětlení na domech, protože zůstává zapojené prakticky non-stop po celou dobu vánočních svátků,“ varoval před možnými riziky Mikoška. „Příčinou zpravidla bývá přehřátí transformátoru. Přetíží se dané napájecí okruhy na transformátor a může dojít ke vznícení materiálů,“ upozornil elektrikář Michal Ďuračka. Ve Zlínském kraji letos hasiči řešili osm požárů rekreačních chat.

Na co si dát o Vánocích pozor

  1. Hořící svíčky a prskavky nenechávejte bez dozoru a na dosah dětí. Svíčky musí stát na nehořlavé podložce. Určitě je nenechávejte v blízkosti závěsů či záclon, případně jiných hořlavých materiálů.
  2. Svíčky na adventních věncích bývají často pouze dekorační a v případě jejich zapálení můžou prohořet až na samotný věnec. Bezpečné svíčky jsou opatřeny nehořlavou podložkou.
  3. Používejte topidla jen v souladu s návodem výrobce. V jejich blízkosti by neměl ležet žádný hořlavý materiál. Vyvarujte se sušení prádla na přímotopech.
  4. Při smažení se někdy vznítí olej. Situaci lze zvládnout odstavením pánve z ohně a jejím přikrytím vlhkou utěrkou a pokličkou. Olej by lidé nikdy neměli hasit vodou.
  5. Zábavní pyrotechniku nenechávejte k dispozici dětem a řiďte se návodem výrobce. Dohlédněte, aby létající kusy nesměřovaly např. na balkóny.

Zdroj: HZS Jihomoravského kraje

Vydáno pod