Gurmánské Brno, klidný Zlín a prázdný Vyškov

Brno, Zlín, Vyškov – Mají tuzemské vánoční trhy tu správnou atmosféru? Povedla se Brnu výzdoba? A mají lepší vánoční pochoutky ve Zlíně nebo ve Vyškově? Štáb České televize navštívil všechna tři města a nechal je zhodnotit brněnským šéfkuchařem Miroslavem Husákem a floristou Vladimírem Zítkou.

Malý test vánočních trhů začal štáb České televize na brněnském náměstí Svobody a to v zimním duchu: svařeným vínem. U něj je podle šéfkuchaře Miroslava Husáka potřeba, aby bylo vyrobené z kvalitního vína, v čemž řada producentů svařáku pokulhává a volí levnější surovinu. Stejně jako první testovací vzorek.

„Je teda pravda, že jsem rozhodně pil lepší. Začnu teplotou: je vidět, že se z toho krásně kouří, takže teplota je opravdu dobrá,“ pochválil alespoň částečně brněnský svařák šéfkuchař Husák. „Mě třeba mrzí, že tady stále nejsou hrnečky jako ve Vídni. Ten kelímek je neštěstí, hlavně v těch davech,“ ohodnotil estetické hledisko Vladimír Zítka.

Vánoční trhy v Brně, Zlíně a Vyškově (zdroj: ČT24)

Velkou výtku pak měl k okolí vánočního stromku. „Je to nejhezčí věc na náměstí a oni k tomu dají vánoční expres,“ posteskl si Zítka nad dětskou atrakcí, která se stromkem sousedí. Vánoční jednička se mu líbila, celková estetika trhů ale neprošla. „Je to pořád málo vánoční. Viděli jsme vlastně jeden a půl stánku s vánočními ozdobami. Byl bych raději, kdyby tady bylo víc rukodělných věcí, mám pocit, že trhy jsou založené jen na jídle,“ postěžoval si Zítka.

Z vánočních pochutin si vysloužil pochvalu trdelník, neuspěl naopak testovaný bramborák. „Po gastronomické stránce nám tady trochu chybí typičtější vánoční věci, třeba pečené kaštany nebo oříšky. Ale věřím tomu, třeba na to natrefíme ve Zlíně nebo ve Vyškově,“ řekl Husák.

Trdelník na brněnských trzích chutnal
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Klidná a ještě klidnější atmosféra

Pečené kaštany, které chyběly na brněnských trzích, nakonec „zkušební komisaři“ našli ve Zlíně. Došlo i na svařené víno, opět ale vyrobené z levnějších surovin. Celkový dojem z trhů: klidná a vánoční atmosféra. „Je tu daleko míň lidí, než jsme zažili v Brně, takže je to hodně sympatické. Ale ve finále to pokazil nápoj horký zázvor, což byl vlastně instantní pytlík zalitý horkou vodou,“ ohodnotil šéfkuchař Husák. Po estetické stránce trhy pochválil i Zítka. „Ty stánky po obvodu, to je přesně to, co očekávám od vánočních trhů: domácí produkty, decentní výzdoba,“ pochválil florista.

Trhy ve Zlíně mají příjemnou, domáckou atmosféru
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Ve Vyškově čekalo testovací dvojici překvapení: v podvečer už tamní trhy zely prázdnotou. Na otázku: „Kde bychom tady pořídili svařák?“ se jen dozvěděli, že touhle dobou ho seženou spíš v Brně. Ochutnávka se tedy nekonala, vyškovský stromeček ale sklidil pochvalu. „Byl jsem úplně nadšený, když jsme sem přijížděli. Osvícený strom, lampy, krásné, malé náměstí. Ten strom je ohromný,“ upozornil florista Zítka.

Stromeček ve Vyškově si vysloužil pochvalu
Zdroj: ČT24/ČT Brno