Guerilla Poetring: verše ukryté ve městě

Ostrava – Milovníci poezie z Ostravy, Opavy nebo Frýdku-Místku mohou hledat ukryté verše, které organizátoři akce Guerilla Poetring celý den schovávají na různých místech ve městě.  Básně mohou kolemjdoucí objevit náhodně nebo si zjistit jejich úkryt na speciální internetové stránce.

Vylepovat básně v ulicích, přiblížit poezii obyčejným lidem nebo jim jen tak zpříjemnit den několika verši – to je Guerilla Poetring. „Báseň se nedostává k našim čtenářům lehce. Jen tak si doma nesednete v obýváku a nepřečtete si báseň,“ tvrdí spoluorganizátora akce Alena Bittmarová. Verše mohou být všude. Na zemi, na sloupech nebo na zastávkách. Jestli si pak kolemjdoucí báseň jen přečte a nechá na místě, nebo si ji odnese domů, zaleží už na něm.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Guerilla Poetring je především příležitost pro mladé a začínající básníky, kteří píší do šuplíku. Na ulici si totiž jejich díla může přečíst prakticky kdokoliv. Jedna z mladých básnířek, Zdislava Mochová, píše poezii už několik let, dokonce už některé své verše vydala. Ukrývat básně v ulicích je podle ní ale mnohem dobrodružnější. „Já ty básně dělám spíš pro radost. Myslím si, že knížky s básněmi si dneska lidi stejně nekupují, a tohle je podle mě úplně perfektní a moderní verze, jak člověku dodat poezii do života,“ myslí si básnířka Zdislava Mochová.

Hlavní organizátorka akce je Blanka Fišerová, díky které vznikl Guerilla Poetring v Ostravě. Z Ostravy se rozšířil i mimo Moravskoslezský kraj, takže básně dnes hledají lidé i v ulicích Prahy, Brna nebo Uherského Hradiště.