Petra Tenorová: Šermovat v princeznovských šatech nebylo jen tak

Jaká musí být princezna, aby dokázala svému milému pomoci zlomit dávnou kletbu Sněžného draka? Odvážná a neohrožená, prozradila její představitelka, herečka Petra Tenorová. Novou pohádku brněnského studia České televize uvidí diváci už ve středu večer na ČT1.

V pohádce Sněžný drak hrajete princeznu Lauru. Jaká je?

Princezna Laura je odvážná, nebojácná. Chodí oblékaná do kožených kalhot, jezdí na koni a šermuje. Klidně skočí do propasti a létá na drakovi. Je prostě taková neohrožená. Jejím úkolem je zachránit prince, aby si ho mohla vzít, protože ho miluje.

V pohádce byla použita spousta triků a kaskadérských kousků. Jak jste se s tím vypořádala? Měla jste dabléra?

Byly tam kaskadérské scény, kdy jsem nejdřív říkala, že to klidně udělám sama. Že do té propasti klidně skočím, pokud to udělají tak, že to bude bezpečné. Pak jsem se ale postavila na okraj propasti a rychle z toho vycouvala. (smích) Myslím, že oni by mi to ani nedovolili dělat. Kaskadéři skákali z výšky pětačtyřicet metrů a dole měli připravenou jen nějakou žíněnku, od které se odrazili, do toho bych opravdu nešla. Jezdili jsme i hodně na koni, což bylo chvílemi taky dost nebezpečné, protože byl všude sníh a kůň mohl uklouznout a spadnout i s vámi. Kůň z toho natáčení vypadal docela vystresovaný, a to jsem se bála opravdu hodně. Nejsem moc zkušený jezdec.

Šermujete ale parádně. Bylo pro Vás náročné se to naučit?

Hlavně bylo náročné se při tom nepotit, nezakopnout si o šaty a nezmrzačit kolegu. Ale bavilo mě to, bylo to skvělé. Na natáčení scény, kde spolu s princem Janem šermujeme, jsem se moc těšila

Natáčení pohádky Sněžný drak
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Od natáčení uběhly už skoro dva roky. Na co nejvíce vzpomínáte?

Asi nejde říct, co se mi zarylo do paměti úplně nejvíc. Vychází z toho taková esence naprosto pohodových dvou měsíců, nádherného prostředí, výborných historek a srandy.

Vzpomenete si na nějakou konkrétní historku?

Například bylo velice vtipné, když jsme na přehradě točili topení ve vodě. Měla jsem skočit z lodičky do vody pro topícího se prince Jana. Já se nerada potápím, takže jsem pořád měla nutkání ucpávat si nos, jenomže to tam samozřejmě být nesmělo. Navíc jsem na sobě měla dost těžký kostým, kožené kalhoty a pásky. Když nasál vodu, měl asi o třicet kilo víc, takže mě ta voda stahovala dolů, a taky jsem se jí pořádně nalokala. Vylezla jsem ven a dlouho jsem prskala a bylo mi z toho špatně. Ve štábu mě pak chválili a ptali se, jak to dělám, že to tak dobře vypadá. Říkala jsem, že to nedělám, že se opravdu topím! (smích) Kdyby mě pod vodou nejistili potapěči, tak bych se asi fakt utopila.

Sněžný drak / Petra Tenorová, Petr Lněnička
Zdroj: ČT/Michael Kucharski

Nebyla to ale Vaše první pohádková role, před tím jste ztvárnila také princeznu v pohádce Kouzla králů. Která z těchto dvou princezen Vám byla osobně bližší?

Obě pohádky jsou úplně jiné, jak výtvarně, tak dobou, kdy se odehrávají. Princezna Mariana v pohádce Kouzla králů je míň divoká, není tak odvážná, což se mi na princezně Lauře právě líbilo.

Jaké pohádky máte Vy sama nejraději?

Já jsem jako malá měla nejradši pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele. A samozřejmě můžu Libušku Šafránkovou kdekoliv a kdykoliv (smích). Taky zbožňuju jednu pohádku, kterou asi moc lidí nezná, ale je moc krásná - Jak si zasloužit princeznu.

Čím podle Vás Sněžný drak diváky zaujme?

Určitě bych je nalákala hlavně na nádhernou výpravu a úžasné triky. Příběh sám o sobě je velice bohatý, kamera a krásné obrázky tomu hodně přidávají. Věřím, že se bude na co dívat.

Premiéru pohádky Sněžný drak diváci uvidí ve středu 25. prosince 2013, tedy na První svátek Vánoční večer na programu ČT1. Sněžného draka natočil režisér Eugen Sokolovský ml.