Přerované zdobili vánoční strom pro ptáky

Přerov – Netradiční vánoční výzdobu dnes dostala jedle stojící u ornitologické stanice v Přerově. Návštěvníci stanice celé odpoledne vyráběli jednotlivé ozdoby, tvoří je desítky nejrůznějších pochutin pro ptáky. Podle ornitologů je štědrovečerní hostina připravena především pro sýkorky, brhlíky a kosy.

Místo tradičních vánočních ozdob lidé na větve navěsili jablka, hrozinky na špejlích či šišky namáčené v loji. „Vyrobené vánoční ozdoby si lidé nosí domů nebo je navěsí na náš stromek, máme s tím zkušenosti, že je ptáci tady vyzobají. Nejčastějšími návštěvníky jsou sýkorky, zvonci, vrabci, ale výjimečně i červenka, která tady zimuje. Dávají se také girlandy z jablíček, na které sem létají kosi," řekl vedoucí ornitologické stanice Josef Chytil.

Děti pro ptáky vyráběly nejrůznější dobroty
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Celý den přicházely především rodiny s dětmi. Nejvíce pozornosti vzbudila možnost vyrábět netradiční zvonky - zapečené ze směsi se slunečnicovými semínky, na které padly desítky kelímků od jogurtů.

„Já dám na stromek u stanice jen část ozdob, zbytek si vezmeme k dědovi a ozdobíme tam jeho krmítko. Ptáky potom máme přímo na očích. Aspoň dostanou taky něco na Vánoce," řekla desetiletá Anička z Přerova, která na akci s maminkou chodí pravidelně.

Děti mohly své ozdoby pověsit na jedli před stanicí
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Návštěvníci také mohli například namáčet šišky do rozpuštěného loje – ty se pak posypaly mákem a ovesnými vločkami. Ozdoby se vyráběly také z jablek, šípků, makových hlaviček a rozinek.

Šišky se namáčely v rozpuštěném loji a sypaly mákem
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

„Pravidelně sem přichází na tuto akci 80 až sto lidí, jde hlavně o rodiny s dětmi. Dříve jsme to dělávali dopoledne na Štědrý den, ale bylo to náročné i pro nás, proto jsme to přesunuli na nejbližší neděli před Vánocemi," doplnil Chytil.

Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v zemi. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v ČR. Má zhruba 12.000 sbírkových předmětů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i ostatní živočichy.