Lidé bez domova poobědvali v Brně svíčkovou

Brno – Oběd pro lidi bez domova dnes připravili dobrovolníci z komunity Sant´Egidio. Jako každý rok uvařili svíčkovou pro lidi bez přístřeší. Letos jich na slavnostní oběd dorazily dvě stovky. Bezdomovci dostali jídlo i malé dárečky. Oběd se rozdával také na faře kostela svatého Jakuba.

„Podle posledního sčítání je v Brně na ulici 1 500 lidí,“ vypočítal Jan Bílek z brněnské organizační skupiny Sant´Egidio, která pomáhá oběd pro bezdomovce uspořádat. Jako menu se podávala polévka s knedlíčky, svíčková a moučník. Na slavnostní tabuli nesmělo chybět vánoční cukroví nebo tradiční vánočka. Lidi bez přístřeší pozdravil i generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek.

Kromě teplého jídla získali bezdomovci i malý dáreček. O příjemnou drobnost se postaraly dvě farnosti z Dubňanska, jež dárky pro lidi bez přístřeší pomáhají shánět. V teple restaurace mohou bezdomovci posedět až do odpoledních hodin. „Na tuto akci se nám vždy podaří sehnat sponzory, hlavně ale musíme poděkovat brněnské diecézi,“ připomenul za komunitu Sant´Egidio Jan Bílek.

Podobou akci pořádá komunita i v Praze, kam včera dorazily tři stovky lidí bez domova.

Dobrovolníci se takto starají o lidi bez domova už osm let. Peníze získávají například díky darům. Kromě sponzorů přispívají na akci i restaurace, které dobrovolně uvaří třeba jen za cenu surovin. Lidé na oběd zase sami nosí cukroví.

Restaurace Živá voda se už několik let zapojuje do projektů teplých jídel pro lidi bez domova. Byla jedním z prvních gastro podniků v Brně, které začaly poskytovat nesnězená polední menu pro dobročinné účely. V západních zemích je taková praxe běžná. V Německu se jídlo z restaurací a jiných gastronomických zařízení nesmí vyhazovat do komunálního odpadu, ale pouze do speciálních popelnic. Pro restaurace je pak výhodnější jídlo bezdomovcům darovat. V Brně se postupně k myšlence jídla pro lidi bez přístřeší přidávají i další restaurace.

Více o projektu Meníčka pro bezdomovce zde na webu.

Vydáno pod