Cestovat o Vánocích může být utrpení – leccos nepojede

Praha – Začaly prázdniny a vzápětí začnou i svátky. Z hlediska veřejné dopravy nastávají nejklidnější dny v roce, v noci ze Štědrého dne na Boží hod vánoční nepojede většina vlaků, které po zbytek roku jezdí denně, a volnější provoz než obvykle bude mít městská hromadná doprava. Podobná omezení se zopakují ještě o týden později – v noci ze Silvestra na Nový rok. Na tvrdší omezení MHD oproti minulosti se musí připravit Praha.

Prázdninová omezení, která cestující poznají ve výluce školních linek nebo dopoledních posilových spojů, budou platit dva týdny. Po většinu dnů k nim ale přibudou ještě dodatečná omezení. Jízdní řády pro pracovní dny-prázdniny budou platit 23., ve většině měst 27. a 30. prosince a 2. a 3. ledna. Po zbytek vánočního a novoročního období se budou městské autobusy, popř. trolejbusy a tramvaje řídit víkendovými grafikony, ovšem s výjimkami v nocích z 24. na 25. prosince a z 31. prosince na 1. ledna.

V Pražské MHD budou na Štědrý den až do 18:00 jezdit všechny spoje podle sobotních jízdních řádů. Potom již začnou jezdit noční linky s obvyklými půlhodinovými intervaly. Metro ale zůstane v provozu až do půl jedné v noci, avšak se čtvrthodinovými intervaly. Noční provoz zůstane až do 25. prosince 8:00. Potom bude MHD jezdit podle nedělních jízdních řádů, ale pouze do 21:00, kdy opět nastane předčasný noční provoz (kromě metra, které opět bude jezdit do půl jedné). K běžnému svátečnímu provozu se tak Praha vrátí až 26. prosince.

Organizace Ropid, která sestavuje jízdní řády pro pražskou MHD a příměstské linky, se letos rozhodla Praze „nadělit“ i další vánoční omezení. V pátek 27. a pondělí 30. prosince tak pojedou městské (nikoli však příměstské) linky podle sobotních jízdních řádů. Spojů tak bude v provozu mnohem méně, než by mělo být podle obvyklých jízdních řádů pro prázdninové pracovní dny. „Vzhledem k umístění mezi svátky a víkendem půjde v Praze do práce jen naprosté minimum lidí,“ zdůvodnil Ropid neobvyklé omezení dopravy v mezivánoční pracovní dny.

Trolejbusy Škoda 25Tr a 21Tr
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Vstřícnější bude k cestujícím organizátor brněnské MHD, který v pracovní dny počítá jen s obvyklými prázdninovými omezeními. Zásadní tak bude noc z 24. na 25. prosince (a podobně potom novoroční noc). Na Štědrý den bude městská doprava jezdit podle sobotních jízdních řádů, ovšem jen do 16:00. V následující hodině budou vozidla zajíždět do vozoven a po 17. hodině zůstanou v provozu už jen noční linky N89 až N99 s pravidelnými odjezdy každou půlhodinu od hlavního nádraží. Noční provoz potrvá do 6:00, kdy se rozjedou denní linky podle nedělních jízdních řádů.

V Ostravě budou tramvaje, trolejbusy a městské autobusy jezdit na Štědrý den podle sobotních jízdních řádů, a to do 17:00 s výjimkou linky 65, která přestane jezdit již o hodinu dříve. Linky, které jsou v provozu i přes noc, budou potom jezdit v hodinových intervalech, denní provoz podle nedělních jízdních řádů opět vypukne 25. prosince po 8:00.

Plzeňská MHD bude na Štědrý den jezdit podle sobotních jízdních řádů až do 19:00. Přes noc budou v provozu linky 1, 2, 4, 13 a 16, až do 23:00 navíc pojedou linky 12 a 15, potom pravidelné noční spoje N-1 až N-6, N-11 a N-12.

Noční rychlík s vozy z Prahy do Krakova, Varšavy a Humenného
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Štědrovečerních vlaků bude málo, pojedou hlavně mezistátní expresy

Většina vnitrostátních vlaků nepojede o Štědrém večeru. Některé spoje 24. prosince nepojedou vůbec, většina těch, které jezdí o víkendech a svátcích, však vyjede. Ubývat jich začne po 17:00. Pražské příměstské spoje pojedou v omezené míře až do 22:00, podobně jihomoravské regionální vlaky z Brna. Po mnoha vedlejších tratích však už v podvečer neprojede ani kolo. Omezení se týká i vnitrostátních rychlíků a některých expresních vlaků – včetně soukromých. Naopak k dispozici budou mezistátní expresy včetně nočních rychlíků a spojů Euronight. Omezení potrvá i 25. prosince ráno, některých spojů se cestující nedočkají po celý den.

Železniční vánoční omezení v jízdním řádu:

24. prosince nejedou vlaky, které mají v tabulce (v záhlaví nebo vedle časových údajů) poznámky:

  • 10, 12, 14, 15, 16, 28

25. prosince nejedou vlaky, které mají v tabulce poznámky:

  • 11, 12, 13, 14, 15, 28