Nesvéprávný muž je konečně pod střechou a v teple

Ostrava – Ještě před několika dny byl čtyřiatřicetiletý nesvéprávný Pavel Gavenda odkázaný pouze na zájem cizích lidí. Psychicky nemocný muž trávil roky jako bezdomovec. Na jeho osud úřady urputně upozorňoval spoluobčan Petr Srnec, který nakonec uspěl. Pavel Gavenda je nyní v ústavní péči a zima už ho o život nepřipraví.

Pavel Gavenda přespával asi čtyři roky u velké křižovatky na jednom ostravském sídlišti. Petr Srnec si ho všiml a pochopil, že nejde o běžného bezdomovce, ale nemocného člověka. „Uviděl jsem na ulici člověka téměř už mrtvého a myslím si, že každý z nás by měl udělat totéž, postarat se,“ míní pan Srnec, který pak Pavla Gavendu vodil na úřad nebo za něj psal dopisy.

Doporučení odboru sociálních věcí jít do azylového domu pan Gavenda neuposlechl, nechtěl nebo možná ani neuměl pochopit, co se po něm chce. Vše se změnilo až po reportáži České televize. „Lékařka minulý týden nařídila nucenou hospitalizaci v psychiatrické nemocnici, a to vzhledem ke klimatickým podmínkám a k tomu, že při pobytu venku pan Gavenda ohrožuje své zdraví,“ uvádí mluvčí obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Pavel Gavenda nyní tráví dny pod střechou, v teple a s pravidelnou stravou. Stejně jako další pacienti, kteří nebudou na svátky doma u rodin, zažije i pan Pavel po letech Vánoce se stromečkem, kaprem a koledami.