Pobyt v nemocnici bude začátkem roku zdarma

Brno - Od Nového roku nebudou muset pacienti platit za pobyt v nemocnici, lázních nebo léčebnách. Ústavní soud totiž zrušil stávající povinnou platbu sto korun za den. Zákonodárci ale chtějí podobný poplatek znovu zavést, nejdříve však od února. Částka by měla klesnout na 60 korun za den.

V lednu a částečně i v únoru pacienti nebudou muset nemocní platit za pobyt v nemocnici. Zákonodárci ale počítají s tím, že novela přinese poplatek nový. O jeho výši ještě nerozhodli, pravděpodobně se ale sníží na 60 korun za den a děti do 18 let od něj budou osvobozeny úplně.

Jen náklady na stravu přitom stojí zdravotnická zařízení 80 až 120 korun denně na jednoho pacienta. Spoluúčast českých pacientů je tedy oproti Evropě minimální.

Za každý měsíc, kdy nezískají příspěvek od pacientů, přijdou nemocnice o 175 milionů korun. Zatímco pro velké nemocnice není dočasná ztráta poplatku likvidační, velký význam má pro léčebny dlouhodobě nemocných, které z něj financují péči o seniory.

Malá pacientka zůstane přes svátky v nemocnici
Zdroj: ČT24/ČT Brno

O kolik nemocnice ročně přijdou?

Nemocnice Břeclav – 11 milionů korun

Fakultní nemocnice Brno – 60 milionů korun

FN u sv. Anny v Brně –  22,3 milionu korun

Nemocnice Vyškov – 12,5 milionu korun

Nemocnice Znojmo - 15 milionů korun

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně - 25,5 milionu korun

Kroměřížská nemocnice - 9,8 milionu korun

Uherskohradišťská nemocnice - 16,7 milionu korun

Nemocnice Vsetín - 8,3 milionu korun

Pokud by zákonodárci neobnovili poplatek za pobyt v nemocnici, přišly by krajské nemocnice na východě Moravy o 60 milionů korun. Největší ztrátu by pocítila už tak zadlužená Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, která by ročně přišla o 25 a půl milionu korun. Druhou největší ztrátu by zaznamenala Uherskohradišťská nemocnice. V jejím rozpočtu by chybělo 16 milionů korun. Ostatní krajská zdravotnická zařízení by se dostala pod částku 10 milionů korun.

Výpadek příjmů nejspíše přinese omezení investic

Většina nemocnic teprve čeká, jak mezeru v příjmech nahradí. Podle vlády by ale výpadek mohly pokrýt peníze ze státního rozpočtu. Krajská zařízení přesto budou muset odložit některé plánované investice nebo nákladnější rekonstrukce.

„Těch 16 milionů, o které můžeme přijít, bychom využili pro pacienty - nakoupili bychom za ně přístroje, případně bychom mohli zvýšit úroveň hotelových služeb, tedy postelí, nočních stolků nebo vybavení ordinací,“ vyjmenoval ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Regulační poplatky
Zdroj: ČT24

Ve Zlínském kraji chtěli původně koupit například tomograf, protože na vyšetření musí pacienti čekat několik týdnů. Kvůli výpadku poplatku za pobyt v nemocnici ale kraj přístroj nenakoupí.

„Požadujeme plnou kompenzaci finančního výpadku v úhradové vyhlášce na příští rok,“ řekl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Připomněl, že poplatky jsou ze zákona příjmem nemocnic a pojišťovny o ně snížily úhrady. „Když poplatky dva měsíce nebudou, a pak zůstanou nižší, měly by pojišťovny platby navýšit,“ řekl Sohlich.

Za den pobytu se platí i v lázních. Právě kvůli dlouhodobě nemocným prosazují sociální demokraté, aby byl poplatek omezen i časově. Podle jejich návrhu by se mělo platit maximálně třicet dní, pak už by byl pobyt ve zdravotnickém zařízení zdarma.

Ročně nemocnice vyberou na poplatcích 2,1 miliardy korun. Pokud se stokorunový poplatek sníží a budou od něj osvobozeny děti, sníží se vybraná částka o jednu miliardu korun.