Výstava betlémů ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek – Zaměstnanci tiskárny ve Frýdku-Místku si mohou přes svátky odpočinout od práce. Místo tiskařských strojů tam totiž vystavují betlémy. Je jich přes sedmdesát a drtivou většinu vlastní právě majitel tiskárny. Za sběratele se však nepovažuje, výstavou chce obyvatelům města navodit vánoční náladu.

Betlémy vystavuje jedenáct let a každý rok mu do sbírky přibude několik dalších. Josef Kleinwächter se loni rozhodl s přáteli řezbáři vytvořit další, a tak na jeho výstavě vznikají další dřevěné sochy k již existující Svaté rodině a Třem králům. Celý betlém má pak připomínat Frýdecko-Místecko.

Loni navštívily podle pořadatelů výstavu betlémů přes 4 tisíce lidí a letos jich bylo ještě o tisíc více. Vstupné se neplatí, přestože se kvůli výstavě musely zastavit stroje už minulý týden. K vidění je také řada unikátů. „Máme tady betlém z roku 2012, který dělala devadesátiletá řeholnice. Má pro mě význam, že i v tom věku někdo dokáže udělat něco tak krásného,“ uvedl autor výstavy Josef Kleinwächter.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Mezi nejzajímavější patří i pohyblivý betlém, který stál vlastně na počátku výstavy. „Původně byl na kliku, tedy s ručním pohonem. Postupně jsme tomu dávali duši. Je to udělané tak, že se podle hudby rozsvěcují světla,“ vysvětluje pan Kleinwächter.

Výstava skončila dnes odpoledne. Hned poté se betlémy začaly uklízet, aby se mohlo začít znovu od 6. ledna tisknout. Betlémy ale tiskařské stroje znovu nahradí příští Vánoce. 

Vydáno pod