Vítězná domácí série Litvínova pokračuje. Chemici zdolali i Třinec

Litvínov (Mostecko) – Již sedm zápasů nepoznali hokejisté Litvínova na domácím stadionu chuť porážky. Chemici formu potvrdili i ve 33. kole, v němž zdolali Třinec 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil v 38. minutě obránce Filip Pavlík, který se v nejvyšší soutěži trefil vůbec poprvé. Gólman Pavel Francouz si připsal šesté čisté konto v sezoně. Oceláři už počtvrté za sebou venku neskórovali.

Litvínov začal aktivně. Černý vyzkoušel Hrubce ve druhé minutě, ale jeho bomba skončila pouze na betonech hostujícího brankáře. Poté zkoušel štěstí Pavlík, puk z jeho hole skončil těsně vedle. Ve čtvrté minutě při přesilové hře zahrozili hosté. Martin Růžička našel Varaďu, který ale odkrytou branku netrefil.,

V polovině úvodní části se domácím fanouškům ukázala posila z Českých Budějovic Skuhravý. Nejprve na modré čáře srazil Linharta a následně prověřil Hrubce nebezpečnou střelou švihem. Hosté se připomněli opět v početní výhodě a znovu u toho byla kanonýr Růžička, jehož ale vychytal Francouz. V závěru úvodní části prověřil Hrubce během jednoho střídání čtyřmi ranami Pavlík.

Ve 25. minutě našel Pšurný křížnou přihrávkou Skuhravého, jeho pokus letěl nad hostující branku. Další šanci měl Černý. V 29. minutě na druhé straně střílel Rufer z mezikruží, Francouzovi propadl puk, ale stihl jej zachytil těsně před brankovou čárou. Po polovině utkání se po vyloučeních Ručinského na dvě plus dvě minuty a následném Kousalíkově vyhození puku do hlediště ubránila Verva v dlouhém oslabení i 69 vteřin v třech proti pěti.

Bezbrankový stav prolomili domácí ve 38. minutě při hře čtyř proti čtyřem. Hrubec vyrazil Hüblův pokus k Pavlíkovi, který si položil bránícího hráče a z těžkého úhlu zamířil přesně. V 17. extraligovém utkání si tak připsal první branku.

Úvod závěrečné části patřil Severočechům, ale slibné šance nevyužili. Francouz v 50. minutě kryl Varaďovu teč. Na druhé straně pálil tvrdě Skuhravý a trefil Hrubce do masku. V 56. minutě fauloval Majdan kolenem Orsavu a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Hned za devět vteřin byl vyloučen i Pavlík, ale Třinec další dlouhou přesilovku pěti proti třem nevyužil. V poslední minutě ještě zmařil šanci Martina Růžičky Francouz.

Sestřih a ohlasy utkání Litvínov - Třinec (zdroj: ČT24)

HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 38. Pavlík (Hübl, Ručinský). Rozhodčí: Hrubý, Kalivoda - Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 10:8, navíc Trávníček 10 min., Majdan (oba Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5825.

Litvínov: Francouz - Pavlík, Zeman, Posmyk, Chaloupka, Kousalík, Pavelka - Martynek, Hübl, Ručinský - J. Černý, Gerhát, Trávníček - Majdan, Skuhravý, R. Pšurný - Písařík, Zavřel, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Třinec: Hrubec - Roth, Galvas, Hrabal, Linhart, Roupec, Krejčí, Lojek, Foltýn - Martin Růžička, Polanský, Rákos - D. Květoň, Bonk, Varaďa - Orsava, Peterek, Rufer - Marosz, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a P. Marek.

Radim Rulík (Litvínov): „Bylo to bojovné utkání. Musím poděkovat brankáři Francouzovi, podal skvělý výkon. Byl to z naší strany kvalitní zápas.“

Jiří Kalous (Třinec): „Paradoxně musím hráčům poděkovat, utkání bylo bojovné s nasazením, ale opět jsme selhali v zakončení. Když už máme šance, nejsme schopni je proměnit. Nevyužili jsme dvě přesilové hry pěti proti třem, to byl rozhodující element.“