Návrhy kostýmů z filmů a pohádek v Lašském muzeu

Kopřivnice – Obléká pohádkové bytosti i charakterní postavy. Princezny předvádějí její šaty často poprvé na Štědrý den. Letos například navrhla garderobu pro televizní pohádku Duch nad zlato. Návrhy i volnou tvorbu výtvarnice Aleny Schäferová vystavuje Lašské muzeum v Kopřivnici.

Výtvarnice Alena Schäferová má ze svého ateliéru výhled přímo na štramberskou Trúbu. I ji už namalovala na jeden ze svých obrazů. I když má trvalé bydliště v Ostravě, zásadně tvoří ve svém rodném domě ve Štramberku. „Přes týden jsem na natáčení, sháním nějaké látky, jedině víkend mám na to, abych si ty věci mohla v klidu připravit,“ uvádí Alena Schafferová.

U pracovního stolu dokáže strávit i celý den. Právě u něj vznikly návrhy k filmu Sametoví vrazi, k operní inscenaci Bohéma nebo k Revizovovi, a také  k televizním pohádkám Kouzla králů, Tajemství staré bambitky a nejnověji i k pohádce Duch nad zlato. „Zdeněk Zelenka si přál, abych vycházela z Dickense, tak je to trošku biedermeier, empír,“ prozrazuje výtvarnice.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Alena Schäferová zdědila talent po rodičích, už jako malá chodila se sestrou do výtvarné výchovy. „Tatínek věděl, že máme talent po něm, protože krásně kreslil, i po mamince. A tak mě angažoval ochotnickém souboru, takže jsem jim občas navrhla scénu nebo kostýmy,“ vzpomíná.

Na výstavu v Lašském muzeu v Kopřivnici vybrala Alena Schäferová práce za posledních pět let. Její malby mají poetickou atmosféru a na všech jsou ženy. „Její malby odrážejí její profesi kostýmní výtvarnice, kde se objevují prvky právě z různých inscenací, pro které dělala kostýmy. Její kresba je poctivá, precizní, detailní, což se v dnešní době vidí velice málo,“ vysvětluje galeristka Kateřina Zamišková.

Příští rok čeká výtvarnici Alenu Schäferovou práce na historickém filmu z období českých dějin.

Vydáno pod