Dakar bude náročnější než loni, myslí si kamionista Vrátný

Praha – 36. ročník Rallye Dakar je za dveřmi a tradičně hojná česká účast se opakuje i letos. Na trať se v různých týmech, na různých strojích, s různými ambicemi a představami kromě jiných postaví s kamionem Tomáš Vrátný a na motorkách Jan Veselý a David Pabiška.

Tomáš Vrátný, jezdec týmu Bonver Dakar Project, vnímá nadcházející závod ve dvou rovinách. „Jednak chci, aby se dařilo všem, kteří jedou za náš tým. A poté je to osobní rovina, která je u mě postavená skutečně tak, abych dojel ve zdraví, protože ten Dakar, který nás čeká, bude skutečně náročný, o hodně náročnější než ten minulý, alespoň podle deklarací a délky závodu,“ myslí si český kamionista.

Vrátný bude v týmu i s kazašským jezdcem Arturem Ardavičusem, který bude chtít navázat na bronz z roku 2012. „Máme hlavně mezinárodní ambice, protože jsme se nechtěli podívat jen na tuzemské jezdce. Hlavní hvězdou a týmovou jedničkou, které se přizpůsobujeme, je Ardavičus, který již byl třetí na Dakaru, a má toho beduína, po kterém všichni toužíme. Je to trochu komplikovanější, protože Artur má úplně nové auto, speciál, který jsme mu postavili – Tatru Yamal. Snad bude všechno fungovat tak, jak si představujeme,“ doufá Vrátný.

V novém týmu – SP Moto – se ocitne motocyklista David Pabiška. „Má zcela nové složení a veškeré manažerské vedení pod vedením Ervina Krajčoviče. Jedná se o projekt s tříletou budoucností. Pro mě je to novinka a vím, že se jedná o změnu k dobrému, a myslím si, že to bude perfektní,“ těší se Pabiška. Jeho ambice jsou přitom asi největší ze tří českých jezdců. „Samozřejmě zdraví je nejdůležitější, nicméně letos jsem se rozhodl nešetřit ten stroj a nešetřit motorku. Je to vždy o závodění a není to žádný výlet,“ říká Pabiška.

To Jan Veselý je zvláště po loňském nedokončeném Dakaru ve svých plánech střídmější. „Já bych určitě chtěl dojet a dojet ve zdraví. To je hlavní. Na výsledek až tak úplně nehledím,“ vidí svou účast motocyklista. „Pro motocykly je v trati zajímavá změna v tom, že se podíváme do Bolívie, takže to bude určitě zajímavé zpestření.“

Ani Vrátný zatím nechce výsledkově příliš předjímat. „My pojedeme na tvrdý výsledek až v dalších letech. Opakujeme každý rok, že chceme dojet ve zdraví, ale v každém z nás dřímá ambice. Takže za sebe říkám, že pokud dojedu a zlepším výsledek z loňska, budu spokojený,“ myslí si kamionista.