Volejbalisty čeká kvalifikace MS v Opavě, ženy hrají v Bulharsku

Opava/Varna – Od pátku do neděle budou čeští volejbalisté i volejbalistky usilovat o postup na mistrovství světa. Muže čeká kvalifikační turnaj v Opavě, kde nastoupí proti Nizozemsku, Kypru a Bulharsku, ženy ve Varně narazí na Bělorusko, Slovensko a domácí Bulharsko. Všechny zápasy volejbalistek a kompletní program opavské skupiny můžete sledovat v přímých přenosech exkluzivně na našem webu.

Mužský výběr je oslaben o několik hráčů, kteří jsou buď zranění, nebo dali místo přípravy přednost strávení vánočních svátků s rodinami. Ve dvou zápasech na Slovensku neuhrála reprezentace ani set, nový kouč Zdeněk Šmejkal se ale chce o postup na MS poprat. „Pro nás je nejdůležitější vyhrát první dva zápasy, pokud možno bez ztráty setu, a s Bulhary se pokusit uhrát co nejlepší výsledek. Problémem je ale souhra, ti kluci spolu nastupují poprvé,“ řekl.

Blokař Tomáš Široký věří, že tým v pátek vstoupí do kvalifikace vítězstvím a jeho herní projev se bude dál zlepšovat. „Máme za sebou sérii porážek, myslím, že právě výhra nad Nizozemskem by nás mohla dostat do hry a zvednout nám sebevědomí,“ uvedl. „Na tréninku jsou vidět ještě určité nedostatky, čas na sehrání není optimální, ale jsme bojovníci a právě tím můžeme soupeře překvapit,“ dodává univerzál David Konečný. Rozhodnout o postupu by tak v Opavě mohl nedělní závěrečný zápas proti semifinalistům z OH a loňského ME Bulharům.

Volejbalisté se v Opavě připravují na kvalifikaci MS (zdroj: ČT24)

Bulharsko je favoritem skupiny i v ženské kvalifikaci, navíc hraje doma. „Je to nepříjemná skupina, navíc máme dost absencí. Dá se postoupit i z druhého místa, na to se musíme soustředit,“ uvedl trenér českého výběru Carlo Parisi.

Z pěti kvalifikačních skupin u mužů i žen postoupí vítězové, na šampionát se dostane i nejlepší mužský celek z druhého místa. U žen je postupový klíč podobný s tím rozdílem, že na MS se kvalifikují dva týmy z druhých míst. Oba šampionáty se odehrají v září. Nejlepší mužské týmy se sejdou v Polsku, turnaj volejbalistek uspořádá Itálie.

Program vysílání volejbalové kvalifikace MS:

Turnaj mužů v Opavě:

3. 1., 15:30 Kypr – Bulharsko (PP ctsport.cz)
3. 1., 18:30 Česko – Nizozemsko (PP ctsport.cz)
4. 1., 15:30 Bulharsko – Nizozemsko (PP ctsport.cz)
4. 1., 18:30 Česko – Kypr (PP ČT sport)
5. 1., 15:30 Nizozemsko – Kypr (PP ctsport.cz)
5. 1., 18:30 Česko – Bulharsko (PP ctsport.cz)

Turnaj žen ve Varně:

3. 1., 19:30 Česko – Bělorusko (PP ctsport.cz)
4. 1., 16:30 Česko – Bulharsko (PP ctsport.cz)
5. 1., 19:30 Česko – Slovensko (PP ctsport.cz)