Dlouhé prázdniny: děti se radují, rodiče mají další starost

Brno/Jižní Morava – Konec vánočních prázdnin přináší některým rodičům starosti navíc. Pokud jim hned po Novém roce skončila dovolená, museli řešit, kdo se v těchto dnech o děti postará. Školky často otevírají až po víkendu, tedy 6. ledna. Ve stejný den se také vracejí žáci do školních lavic. V prvních dnech nového roku navíc v Brně nebyl otevřen ani jeden příměstský tábor. Stejný problém ale budou rodiče muset řešit i příští rok, až skončí svátky.

Někteří rodiče si kvůli dlouhým prázdninám museli vzít dovolenou, aby děti nenechali samotné. David Pospíšil vzal své děti do brněnského Technického muzea. „Vyrazili jsme sem proto, že školka dnes má zavřeno, otevírá až v pondělí 6. ledna. Musel jsem proto dětem vytvořit náhradní program,“ řekl otec. Jako problém to však rozhodně nebere. „Rád trávím s dětmi volný čas, užijeme si. Manželka šla do práce, já jsem zůstal doma. Komplikace je to jen v tom, že v létě mi bude dovolená chybět,“ vysvětlil Pospíšil.

Do Technického muzea vzal své tři vnuky i Zdeněk Friedmann. „Dnes mám vnuky na starost, hlídám je rád. Vzal jsem je právě sem, aby poznávali techniku a získali si k ní vztah,“ přiznal dědeček. Právě na prarodiče v důchodu se rodiče během prázdnin spoléhají nejčastěji.

Školky před koncem prázdnin otvírají podle zájmu rodičů

Několik málo brněnských školek naštěstí otevřelo – díky dostatečnému zájmu rodičů. „Musíme s manželkou oba do práce. Byla to jediná šance, jak se o děti postarat,“ řekl Adam Häring.

Otevření školky potěšilo i Boženu Havelkovou. „Je to velká pomoc. Pracuji v nemocnici, kde se pracuje pořád, i během svátků. Mezi svátky si proto dovolenou musel vzít manžel, aby se o děti postaral. Po Novém roce jsme ale museli do práce oba, a protože máme jen jednu babičku a ta bydlí daleko, otevření školky nám opravdu pomohlo,“ připustila Božena Havelková. Zatímco rodiče jsou rádi, že o děti je postaráno, ony samy to vidí jinak. „Radši bych byl doma, jenže maminka je v práci. Babička pro mě dnes ale přijde brzo,“ řekl chlapec ve školce Pramínek v Brně-Bystrci. „Půjdeme už po obědě, budeme se balit a pojedeme na dovolenou,“ těšila se jedna z dívek.

Školky mají na konci prázdnin otevřeno díky tomu, že dost rodičů mělo o docházku zájem. „Celkem se přihlásilo dvacet dětí, mohli jsme proto vyhovět. Otevřeli bychom ale i při nižším počtu. I jiné školky otevírají v případě, že rodiče mají zájem. Vím, že otevřela třeba i školka na Vinohradech. Myslím si, že žádná školka by neodmítla otevřít v případě, že se přihlásí více dětí,“ uvedla ředitelka bystrcké Mateřské školy Pramínek Hana Řičicová.

Hovoří ředitelka školky Hana Řičicová (zdroj: ČT24)

V Břeclavi a Znojmě zůstala otevřená vždy jedna školka, na Blanensku zůstaly otevřené dvě ze sedmi. Na Vyškovsku má otevřeno dokonce půlka školek – pět z deseti a na Hodonínsku většina. V Brně zůstala naopak zavřená třeba školka na náměstí Svornosti.

Podobnou starost budou mít rodiče i za rok. Štědrý den a Silvestr vycházejí na středy, mnozí tedy budou muset už v pátek 2. ledna 2015 zpět do práce.

Vydáno pod