Tříkrálový koncert: Poděkování těm, kteří pomáhají

Brno – Už posedmé odvysílala Česká televize Tříkrálový koncert. Hudební akce byla symbolickým poděkováním dárcům i koledníkům, kteří obcházejí domácnosti s kasičkou Tříkrálové sbírky. Každoročně se dobrovolně zapojí okolo 50 tisíc dětí i dospělých. Charitativní rozměr měl i samotný koncert, vloni lidé během něj svými DMS zprávami přispěli na konto sbírky necelým jedním milionem korun.

Kapely Chinaski a Mandrage nebo legendární rocker Vladimír Mišík – hvězdy, které přislíbily účast na letošním Tříkrálovém koncertu. Všichni vystoupili bez nároku na honorář. Moderátory večera byli Martina Kociánová a Jan Čenský. „Většinou jsem na Tři krále odjížděl na hory, ale už pět let je pro mě tradicí trávit tuto dobu právě v Brně. Koncert se stal mojí srdeční záležitostí, je to taková moje tříkrálová mise,“ přiznal s úsměvem herec a moderátor Jan Čenský.

Přestože koncert začal až v 18 hodin, v brněnském Městském divadle, v místě konání koncertu, bylo živo už od rána. Nejprve pódium okupovali technici, záhy je ale vystřídali hudebníci. Aby koncert dopadl na jedničku, bylo potřeba vyladit veškeré detaily. „Chtěl bych vyzdvihnout, že všichni hudebníci hrají živě, takže koncert má úžasnou atmosféru. V publiku navíc sedí koledníci, je to spousta mladých lidí, na kterých je vidět, že to dělají s nadšením,“ řekl Čenský s tím, že doufá, že náladu v koncertním sále se podaří přenést skrze obrazovky také k televizním divákům.

Koncert začíná v 18 hodin v Městském divadle v Brně, Česká televize ho bude živě přenášet na programu ČT1.

Během koncertu ke koledníkům promluvil o významu sbírky i olomoucký arcibiskup Jan Graubner spolu s ředitelem Charity ČR Lukášem Curylem. Připravené reportáže zavedly diváky do míst, kde vybrané peníze v minulosti pomohly. Část výtěžku pomohla i lidem, jejichž životy vloni obrátily vzhůru nohama ničivé povodně.

Zatímco Tříkrálová sbírka ve své charitativní podobě se koná už počtrnácté, samotný koncert letos v přímém přenosu Česká televize odvysílala teprve posedmé. „Koncert trvá 52 minut a vloni se během této doby podařilo získat téměř jeden milion korun. Celkově se při poslední Tříkrálové sbírce v celé zemi vybralo 77 milionů korun. Každým rokem vybereme víc, což je pro naši organizaci velký závazek,“ řekla mluvčí brněnské charity Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Peníze charita každoročně rozděluje na projekty, které pomáhají nemocným, lidem se zdravotním postižením, seniorům, matkám s dětmi v tísni nebo dalším sociálně potřebným. Část peněz pomáhá v zahraničí, většina ale zůstává v regionu, kde byly vybrány.

Jaké projekty by charita ráda letos podpořila? Podívejte se na záměry využití Tříkrálové sbírky 2014.

První lednový víkend bývá tradičně spojen s největším počtem tříkrálových akcí, koledníci v přestrojení Kašpara, Melichara a Baltazara ale budou v ulicích ještě celý týden. Například ve Zlíně se v pondělí 6. ledna trojice mudrců vydá na putování městem.