Vandalové poničili hřbitov. Dostali dvouletou podmínku

Vranovice, Přibice - Podmínečným trestem skončil dva roky starý případ vandalství v obcích Vranovice a Přibice na Brněnsku. Podnapilá dvojice mladíků, kteří se po oslavě narozenin vypravili na dva obecní hřbitovy, tehdy poničila více než stovku náhrobků. Těsně před Dušičkami rozbíjeli urny, ničili výzdobu a povalili i řadu náhrobních kamenů. Soud je potrestal podmínkou na dva, respektive dva a půl roku.

Tehdy jednadvacetiletý Jakub Páviš a jeho o tři roky mladší kamarád Karel Fechter se v noci z 24. na 25. října 2012 vydali opilí na hřbitov. Nejprve na tom přibickém poničili asi čtyři desítky náhrobků, ještě s lahvovými pivy se vypravili i do nedalekých Vranovic, kde povalili dalších šedesát náhrobních kamenů.

Oba mladíci svého činu později litovali. „Kdyby to šlo, tak celý ten den vrátím zpátky. Lítostí se nedá vyjádřit, co jsme všechno způsobili. Hlavně starším lidem, je mi kvůli tomu opravdu těžko. Způsobili jsme jim takové neštěstí, ublížili jsme jim hlavně psychicky. Je mi to opravdu líto,“ uvedl dříve Karel Fechter. Spolu s Jakubem Pávišem se domluvili, že oficiální škodu 110 tisíc korun uhradí. Skutečné náklady na opravu dvou hřbitovů byly ale vyšší.

Ačkoliv se díky práci dobrovolníků podařilo opravit poničené náhrobky poměrně rychle, ani vlna solidarity místní neutěšila. Vranovický hřbitov proto od incidentu chrání fotopasti. „Kamery a pasti jsou napojené na pult centrální ochrany, takže pokud zjistíme, že se někde stal vandalský čin, můžeme se zpětně podívat do archivu, kdo se tam pohyboval,“ vysvětlil před časem vranovický starosta Jan Helikar (ODS).

Systém fotopastí za 50 tisíc korun funguje především preventivně. Od předloňského roku naštěstí vedení obce nemuselo řešit žádný podobný případ vandalismu.

Oběma mladíkům hrozily za výtržnictví, hanobení ostatků a poškození cizí věci až dva roky ve vězení. K soudu ale nakonec nemuseli, ten je potrestal jen soudním příkazem. Přihlédl přitom k tomu, že mladíci se k činu přiznali a nikdy dříve nebyli trestaní. Jakub Páviš proto dostal dvouletou podmínku, pokud by ji porušil, musí na rok do vězení. Jeho mladší komplic Karel Fechter dostal soudním příkazem podmínku na dva a půl roku.

„Mám tam pochované rodiče i manžela. Můj pomník zůstal sice celý, ale je to smutné, když se něco takového stane. Jsou to mladí kluci, tak snad přijdou na to, že to neměli dělat a víckrát se toho nedopustí,“ uzavřela vzpomínku na vandalský útok obyvatelka Vranovic.