Vrba přemluvil Brücknera: Olomoucký matador se vrací k reprezentaci

Praha - Trenér vzývaného národního týmu z Eura 2004 Karel Brückner se podle serveru aktuláně.cz vrací k české fotbalové reprezentaci. V realizačním týmu hlavního trenéra Pavla Vrby by měl nově působit v roli konzultanta. Pokud to Brücknerova rodinná situace umožní, měl by se trenérský kmet účastnit osobně reprezentačních srazů.

Pavel Vrba záhy po svém jmenování avizoval, že by rád do svého realizačního týmu přivedl jednoho zkušeného trenéra. „S tím jednám a doufám, že nás doplní,“ prohlásil v polovině prosince. Jen zasvěcení tehdy tušili, že se jedná o kouče úspěšného týmu z portugalského Eura 2004.

Pavel Vrba: „Chtěl bych, aby byl pan Brückner členem realizačního týmu jako konzultant, jako člověk, který nám bude pomáhat při rozborech a taktických záležitostech.“

Nyní již je podle Vrbových slov „ruka v rukávě“. „Pana Brücknera jsem v této věci oslovil a on s tím souhlasil. I když bude samozřejmě hodně záležet na jistých okolnostech, které má doma, ale vypadá to, že bychom se mohli domluvit,“ citovalo aktuálně.cz Vrbu.

S Brücknerovou výpomocí u národního týmu prý souhlasí i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. „Víceméně už o tom můžeme mluvit oficiálně. Měl jsem s panem Brücknerem několik schůzek a v pondělí jsem o tom mluvil i s panem Peltou. Dal mi v tom zelenou,“ prohlásil Vrba.

Brückner už roli konzultanta krátce plnil v roce 2009, kdy reprezentaci dočasně vedl Ivan Hašek. Brückner je nejúspěšnějším koučem českého národního týmu, který trénoval v letech 2001 až 2008. V roce 2004 dovedl tým až do semifinále evropského šampionátu, o dva roky později postoupil s týmem poprvé od roku 1990 na mistrovství světa.

Za jeho působení se národní celek dostal na druhé místo světového žebříčku FIFA. Vybojoval také postup na ME v roce 2008, když vyhrál kvalifikační skupinu před Německem. Po šampionátu ve funkci skončil a ujal se rakouské reprezentace. Od roku 2009 už žádný tým netrénoval.