Kandidát na ministra průmyslu Mládek je přístupný koupi Dolu Paskov

Praha - Kandidát nově vznikající vlády na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD je přístupný tomu, aby stát koupil od OKD ztrátový Důl Paskov, který chce firma zavřít. Řekl agentuře ČTK, že si dovede představit, že stát koupí tuto šachtu ve veřejném zájmu za korunu a pak bude těžbu několik let postupně utlumovat.

Otázka, zda a v jakém rozsahu stát poskytne soukromému těžaři podporu při utlumování Dolu Paskov, by měla být jasná do konce března. Vyplývá to z Memoranda o porozumění, které v pondělí podepsali končící ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala a nový ředitel OKD - Dale Ekmark. Jednou z variant je, že by OKD prodloužilo na své náklady těžbu uhlí do konce roku 2016 a k 1. lednu 2017 by Důl Paskov koupil stát za korunu.

OKD, jehož majitelem je společnost NWR vlastněná z části miliardářem Zdeňkem Bakalou, zahájila v minulém roce řadu úsporných opatření. Důvodem jsou velmi špatné hospodářské výsledky společnosti způsobené mimo jiné přesycením trhu levným uhlím z Ameriky. Firma už loni rozhodla, že kvůli prodělečnosti zavře do konce letošního roku Důl Paskov, poslední šachtu na Frýdecko-Místecku. Je tam zaměstnáno asi dva a půl tisíce lidí, další lidé pracují v dodavatelských firmách.

Firma OKD už propustila asi dvě stě padesát technicko-hospodářských pracovníků, výrazně omezila spolupráci s externími firmami, prodává své koksovny, přestěhovala ředitelství z centra Ostravy do karvinského Dolu Darkov. Proti uzavření Paskova protestují zaměstnanci v čele s odboráři, argumentují mimo jiné tím, že je škoda zavírat důl, ve kterém je ještě dvacet milionů tun kvalitního koksovatelného uhlí. Několik hornických kolektivů už přešlo do karvinské části revíru, ve které se ještě naplno těží. Uplatnění v jiných šachtách mají najít i další horníci. Stovky jich ale skončí bez práce. Politici i sociologové se obávají velkého nárůstu nezaměstnanosti i sociálních nepokojů. Kromě společnosti OKD, která je s dvanácti tisíci zaměstnanci největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, mají problémy i další firmy.

Vydáno pod