Města bojují o vytvoření Olomoucké aglomerace

Olomouc – Olomoucká aglomerace dál bojuje o miliardy z Evropské unie. Čerpání dotací by bylo pro krajské město společně s Přerovem a Prostějovem jednodušší, pokud by byly v seznamu šesti aglomerací. Vláda ji tam ale i přes slib premiéra v demisi Jiřího Rusnoka nezařadila.

„Tento program se velmi dobře hodí pro olomouckou aglomeraci. Já budu rozhodně podporovat, aby se tato tři města ocitla na seznamu,“ tvrdil na konci loňského září premiér Jiří Rusnok. O čtvrt roku později byl seznam hotový, nicméně olomoucká aglomerace zůstala pod čarou. „Pro Českou republiku bylo stanoveno šest takových aglomerací, byla na to kritéria. Ministerstvo pro místní rozvoj do vlády k novému programovému období zvýšení počtu aglomerací nenavrhuje,“ informoval mluvčí ministerstva Marek Ženkl.

Olomouc se ale nevzdává. Má ještě několik týdnů na to, aby vládu přesvědčila, aby se počet zvýšil. Ministerstvo se ale obává, že by pak o zařazení na seznam usilovala i další krajská města. „Je to takový boj několika psů, kteří chtějí mít tu kost každý pro sebe. Komunikujeme jak s lidmi ze stávající, tak budoucí vlády,“ uvedl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS).

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Evropské miliardy by na Hané mohly přivést k životu plány, o kterých se sice mluví, ale s jejich stavbou se ještě nezačalo. Jde například o východní obchvat Olomouce nebo rozšíření hlavního tahu mezi Olomoucí a Přerovem. Ulevilo by se především dvěma obcím, Krčmani a Kokorám, přes které cesta vede. Denně tudy totiž  projede až osmnáct tisíc aut.

Peníze by mohly zaplatit i posledních dvacet kilometrů dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. A problémy s dopravou má i samotný Přerov.

Další peníze by pak mohly jít na rozvoj vědy, výzkumu a školství, v Prostějově pak především na zlepšení životního prostředí a posílení průmyslu. Pokud by je aglomerace nezískala, neznamená to, že se projekty zastaví. Jen bude mnohem těžší získat peníze jinde a především jich bude mnohem méně.