Vysílač u Topolné dosáhne až do Japonska. Teď končí

Topolná - Na konci února skončí jedna rozhlasová éra. Český rozhlas přestane po více než šesti desítkách let vysílat na dlouhých vlnách. Tím ztratí na významu i desátá nejvyšší stavba v Česku: přes čtvrt kilometru vysoká dvojice věží vysílače v Topolné na Uherskohradišťsku. V době studené války velkolepou stavbu nepřetržitě střežily desítky vojáků.

Dva stožáry uprostřed Slovácka vysílají dlouhé vlny, signálem stačily pokrýt celou bývalou federaci od Aše až po Michalovce. Anténní technologie v Topolné stojí od 50. let, na síle ale vůbec nic neztratila. Dlouhé vlny z Topolné se nejlépe šíří po setmění, to se dostanou až do Japonska nebo Severní Ameriky. „Po západu Slunce se v ionosféře vytvoří podmínky, které umožní tento dálkový přenos,“ vysvětlil technik Českých radiokomunikací Jan Krčmář. Dlouhý dosah signálu oceňují například dálkoví řidiči „Člověk má trošku pocit, že je doma a přes týden se dozví, co se děje,“ chválil si řidič kamionu Ivan Večeřa.

Důležitý strategický bod musel mít v době studené války vysokou ostrahu. "Byl střežen
vojáky. Dnes už je tu jen trvalá obsluha vysílače a střediska," dodal Krčmář. Dvojice 270 metrů vysokých věží končí z ekonomických důvodů.

Vysílač u Topolné dosáhne až do Japonska. Teď končí (zdroj: ČT24)

První program Českého rozhlasu na dlouhých vlnách poslouchalo měsíčně asi sto tisíc lidí. Od 1. března letošního roku ale skončí. Rozhodla ekonomika, tento způsob vysílání je příliš drahý. „Náklady se pohybují přes 44 milionů korun, jen na dlouhých vlnách je to přes 17 milionů,“ vyčíslila mluvčí Českého rozhlasu Tereza Krásenská.

Co bude dál s vysílačem, zatím není známo. Pro stále funkční technologii, která třeba v roce 1968 dlouho šířila svobodné vysílání Československého rozhlasu, ale nejspíš nebude využití.

Obě věže sahají do výšky 270 metrů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

RKS Topolná

RKS Topolná je dlouhovlnný vysílač, sloužící k rozhlasovému vysílání. Jeho součástí jsou dva stožáry, každý 270 metrů vysoký a s vysílači schopnými až výkonu 1 500 kilowatt, v současné době je v provozu jen jeden vysílač a to o výkonu 650 kilowatt. RKS Topolná je v provozu již od roku 1951. V současné době je z tohoto vysílače šířen program stanice Český rozhlas 1 Radiožurnál na frekvenci 270 kHz. Vysílač je taktéž součástí systému RADIO-HELP, kdy zprostředkovává přenos informací v mimořádných situacích.

Zdroj: Wikipedie