Bude mrznout, lyžařská střediska ale odpadají

Praha – Nezvykle teplé počasí posledních dní pomalu končí. Během dneška se ochladí a ve vyšších polohách začne sněžit. Příští týden se budou teploty pohybovat pod nulou, a to i přes den. Noční teploty mohou postupně spadnout až na minus deset. Chladnější počasí s napětím vyhlíží provozovatelé lyžařských areálů – řada z nich je totiž mimo provoz, naplno nejedou ani ty největší a nejbohatší. Vlekaři letošní zimu připodobňují k bezesněžné sezoně 2006/2007 a tvrdí, že kvůli nepříznivým podmínkám budou muset v příštích letech pozastavit rozvoj svých středisek.

  • PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Zítra bude přes naše území přecházet frontální systém, za jehož studenou frontou k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu až severu. Další frontální systém ovlivní počasí u nás během pondělí, za ním se opět obnoví příliv studeného vzduchu.

V noci na sobotu bude mrznout, k ránu se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty +1 až -3 °C. Během dne bude místy pršet, ve vyšších polohách nad 800 metrů, později nad 500 metrů budou srážky sněhové. Přes den se budou teploty pohybovat mezi třemi až sedmi stupni nad nulou.

neděli slibují meteorologové zpočátku oblačno, místy přeháňky, nad 500 metrů sněhové. Nejnižší noční teploty budou 2 až -2 °C, ojediněle se může tvořit náledí. Přes den bude 2 až 6 °C. 

pondělí bude polojasno až oblačno, postupně od jihozápadu přibývání oblačnosti. V polohách nad 1 000 metrů budou srážky sněhové. V noci bude mrznout, teploty dosáhnou na hodnoty minus dva až minus šest stupňů. Přes den bude nad nulou, nejvýše však pět stupňů. 

Podobný ráz počasí bude panovat i v úterý. Bude oblačno až zataženo, od západu s deštěm, v polohách nad 600 m se sněžením. Nejnižší noční teploty nula až minus čtyři stupně, přes den pak nula až plus čtyři stupně.

Vyhlídka počasí od středy do pátku: Oblačno až zataženo, místy s občasným sněžením, zpočátku srážky četnější. V polohách pod 500 m srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty -1 až -6 stupňů, později při přechodně zmenšené oblačnosti kolem -10 stupňů. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí -3 až +2 °C.

  • KDE SE LYŽUJE

Na horách je sníh hlavně na sjezdovkách, jde ovšem o technickou pokrývku. Ve volném terénu je sníh především ve vyšších partiích Krkonoš, ovšem ani zde nejsou podmínky pro lyžování příliš příznivé. V Orlických i Krušných horách, Jeseníkách, na Králickém Sněžníku i na Šumavě se potom zpravidla lyžuje na bílých pásech vytvořených sněhovými děly uprostřed holých strání. Na mnoha místech se potom nelyžuje vůbec, zejména menší střediska bez zasněžovacích systémů musela zavřít, nebo dokonce ani neotevřela. Nejezdí ale ani Ještěd.

Nekončící „podzim“ bude mít podle vlekařů vliv na další rozvoj skiareálů. „Zcela jistě to ovlivní chystané investice do letního provozu,“ uvedl ředitel střediska v Říčkách v Orlických horách Jan Urbánek. O odložení investic uvažují také provozovatelé lyžařského areálu v Peci pod Sněžkou a Janských Lázních nebo Rokytnici nad Jizerou. „Na plány investic, které jsme měli připravené, můžeme zapomenout. V létě budeme dělat jen to nejnutnější,“ nastínil ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička.

Největší krkonošská střediska v Peci pod Sněžkou a Janských Lázních a ve Špindlerově Mlýně mají otevřenu asi polovinu sjezdovek. Ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu oblasti Svatý Petr a Medvědín, naopak na Labské a většině menších sjezdovek se nelyžuje. Na Černé hoře nelze lyžovat na sjezdovce Protěž a rovněž nelze lyžovat na menších tratích. Skiresort Černá hora – Pec kvůli malému zájmu lyžařů a špatným podmínkám dokonce zlevnil skipasy, prodává je za ceny vedlejší sezony. Sleva bude zatím trvat do 16. ledna. V Harrachově potom jezdí obě lanovky i vlek, lyžuje se ale pouze na jedné červené sjezdovce. „Podmínky odpovídají tomu, že už tři týdny nebyl mráz,“ upozornil náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč.

Orlických horách se vesměs lyžuje na technickém sněhu mezi holými stráněmi. Některé sjezdovky jsou proto zavřené a provozovatelé marně čekají na zákazníky. V Deštném lyžuje podle ředitele areálu Petra Prouzy o 20 procent lidí méně než v průměrné sezoně. Deštenské středisko rovněž zlevnilo jízdné. „Zatím držíme provoz na dvou sjezdovkách a máme ceny vedlejší sezony,“ řekl Petr Prouza. Také na Šumavě se lyžuje pouze díky technickému sněhu, přesto jsou v provozu Lipno, Kvilda a s omezením také Zadov i Špičák.

Náčelník krušnohorské Horské služby Miroslav Güttner:

„Podmínky jsou velice špatné, nicméně se lyžuje v několika střediscích, jako je Klínovec, který jede celý. Na Božím Daru jedou jeden až dva vleky, na Bublavě jedou jeden až dva vleky a v Perninku jede jeden vlek. Celá druhá polovina Krušných hor směrem na východ od Klínovce nejede skoro vůbec.“

Z jizerskohorských středisek jsou v částečném provozu Tanvaldský Špičák a Severák. Ještěd je už několik dnů mimo provoz. „Na tržbách máme proti loňsku pokles o zhruba 50 procent, ale ztráta není tak vysoká, neboť nižší jsou i náklady. Propad může být tak 20 až 25 procent,“ řekl ředitel areálu na Ještědu Jan Svatoš.

V Beskydech se lyžuje pouze ojediněle. V provozu je Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, ze sedmi sjezdovek jsou ale otevřena pouze jedna a asi třetinová délka druhé. Středisko podle vedoucího Jaroslava Vrzguly žije především z lyžařských kurzů, jiných návštěvníků je minimum. „I kdyby byla mimořádně dobrá zima v únoru, tak je pouze předpoklad, že se ty ztráty trošku sníží,“ poznamenal. Zavřelo také mnoho jesenických středisek, provoz se snaží udržet Kouty, Ramzová nebo Branná, lyžuje se také na králické Dolní Moravě. „Držíme to zuby nehty, bez zastavení přežijeme jako jedni z mála. Sníh už je sice hnědobílý, ale stahují se k nám kurzy,“ popsal Rostislav Procházka z Branné. Mimo provoz jsou střediska v Petříkově, na Červenohorském, Hlubočkách i v Přemyslově, kde zastavili provoz v průběhu týdne.

Horskou sezónu tak zachraňují jen lázeňské a wellness pobyty. Nedostatek sněhu v níže položených střediscích si pochvalují na Pradědu. Na nejvyšší hoře Jeseníků ve výšce nad tisíc metrů je 70 centimetrů prašanu. 

Nedostatek sněhu vyhání české lyžaře z republiky. I přes slibované ochlazení se začínají přesouvat do klasických zimních destinací v Alpách. Cestovní kanceláře hlásí zvýšení zájmu o desítky procent.

  • Teplý začátek ledna není ničím výjimečným. V posledních 15 letech bychom zmínek o podobném počasí jako letos napočítali hned šest. V roce 2013 i 2012 se průměrná teplota v první polovině ledna držela kolem dvou stupňů Celsia.  
  • Vůbec nejtepleji bylo v roce 2007, kdy průměrné teploty dosahovaly 5 stupňů a místo vlekařů vydělávaly spíš aquaparky nebo muzea. Například do pražského Národního tehdy zamířilo o 100 procent lidí víc než běžně. 
  • I v roce 2005 se teploty v první půlce měsíce vyšplhaly vysoko. V průměru byly téměř 4 stupně nad nulou. Jeden den meteorologové dokonce naměřili 15 stupňů. Teplý ráz počasí ale nevydržel, koncem měsíce se výrazně ochladilo a začalo sněžit a ještě v půlce března bylo na Labské boudě 3,5 metru sněhu.
Nedostatek sněhu vyhání české lyžaře z republiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod