Národní divadlo moravskoslezské chystá operní galavečer

Ostrava – Národní divadlo moravskoslezské chystá operní galavečer, na kterém vystoupí argentinský tenorista Gustavo Porta. V jeho repertoáru nebudou chybět operní árie Verdiho či Pucciniho. Orchestr opery Národního divadla moravskoslezského bude řídit Robert Jindra.

Původně měl na akci vystoupit americký tenorista Charles Castronovo. „Na začátku roku ale umělec z vážných rodinných důvodů zrušil své umělecké závazky v Evropě,“ vysvětlila mluvčí divadla Marcela Levíčková.

Ve středu 15. ledna tak místo něj v Divadle Antonína Dvořáka vystoupí právě Porta, který si jako hosta přizval ruskou sopranistku Olgu Romankovovou. „Na programu zazní árie a duety ze slavných oper Giuseppa Verdiho, Pietra Mascagniho a Giacoma Pucciniho, které v současné době nejsou na repertoáru ostravského operního souboru,“ doplnila mluvčí divadla.

Gustavo Porta pravidelně hostuje v operních domech po celém světě. V poslední době s mimořádným úspěchem vystoupil například ve Vídeňské státní opeře jako Canio v Leoncavallových Komediantech. V Národním divadle moravskoslezském se představil jako Giuseppe Hagenbach v CatalanihoLa Wally.

Půjde už o druhý operní galavečer. Ten první, který se uskutečnil 10. ledna, byl věnovaný české opeře. Na bezmála tříhodinovém koncertu zazněl výběr ukázek z českého hudebně-dramatického repertoáru. Diváci slyšeli známá díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a dalších. Prostor dostaly také méně často uváděná díla Vítězslava Nováka, Otakara Ostrčila nebo Josefa Bohuslava Foerstera.