V Beskydech i Jeseníkách vlekaři vyhlížejí ochlazení, lyžařů je málo

Ostrava – Beskydy o víkendu zaznamenaly vysokou návštěvnost. Místo na lyže ale lidé spíše vyrazili na procházky a cyklistické výlety. Na sjezdovkách se špatnou sněhovou pokrývkou jezdila jen hrstka vytrvalých. Tomu odpovídaly i počty zásahů horských záchranářů. Ti ošetřili dva lehce zraněné lyžaře.

„Návštěvnost byla vysoká. Hlavně v sobotu, kdy bylo pěkně. Spíše to ale připomínalo podzim než zimu. Sníh není téměř nikde. Jen na Lysé hoře zůstává asi osm centimetrů. Foukal ale silný vítr,“ uvedl dispečer Horské služby Beskydy Česlav Jadamus. Dodal, že vleky jezdily už jen ve dvou střediscích, v Bílé a Mezivodí.

Ve středisku Bílá se sedmi sjezdovkami jsou v provozu pouze dvě, z toho jedna v omezené délce. Na sjezdovkách je mezi pěti až dvaceti centimetry technického sněhu. „Nevíme, co bude příští týden. Pokud přijedou ohlášené lyžařské kurzy, vleky pustíme. Pokud je školy zruší, provoz zastavíme. Uvidíme v pondělí,“ řekl provozovatel vleků v Bílé Jaroslav Vrzgula. Zájem lidí o lyžování je podle něj minimální. „Za celou sobotu u nás lyžovalo 25 lidí. Normálně to v toto dobu bývá až dva a půl tisíce,“ dodal.

Víkendová návštěvnost zimních středisek v Jeseníkách byla nevalná

Podmínky pro lyžování mají i v Jeseníkách do ideálních daleko, řada areálů v nižších polohách je kvůli nedostatku sněhu mimo provoz. Vlekaři vyhlížejí mráz, aby mohli své sjezdovky vylepšit, či je uvést do provozu. Naopak bez problémů jede nejvýše položené lyžařské středisko v tuzemsku na Ovčárně, kde leží až 90 centimetrůpřírodního sněhu.

„Podmínky jsou perfektní, teploty pod nulou a připadlo pět až deset centimetrů nového sněhu. Až na dvě sjezdovky jede všechno,“ uvedl provozovatel areálu na Ovčárně Josef Figura. Návštěvnost však o víkendu příliš velká nebyla. „Jsme zvyklí na větší,“ potvrdil Figura. Podle něj je příčinou nezájmu lyžařů o středisko několikasetkorunový poplatek, který se vybírá za výjezd na Ovčárnu.

Jen stovky lidí přijely o víkendu lyžovat do areálu v Koutech na Šumpersku. „Návštěvnost nebyla veselá, lidé teď na hory nechodí,“ povzdechl si provozovatel Petr Marek. V noci se v Koutech podle něj opět rozjedou sněhová děla. „Pevně věřím, že postupně dosněžíme a otevřeme další sjezdovky,“ sliboval lyžařům zlepšení podmínek Marek.

S vypětím všech sil udržují sjezdovku v Branné na Šumpersku. „Sníh je sice hnědobílý, svah hůře sjízdný, ale jedeme. V noci se nám snad podaří sjezdovku zasněžit a vylepšit,“ přál si provozovatel Rostislav Procházka. Ani v Branné o víkendu návštěvnost netrhala rekordy. „Pohybovala se jen kolem 20 až 30 procent běžného víkendu,“ uvedl Procházka. Mráz vítá i František Kaštyl, majitel areálu Kaste v Petříkově na Jesenicku, kde vleky nyní stojí. „Od středy bychom rádi spustili aspoň jednu sjezdovku,“ plánuje.

Ještě hůře než sjezdaři jsou na tom vyznavači běžeckého lyžování. Podle dispečera horské služby Jaroslava Tejnského je nyní bez problémů sjízdný pouze úsek z Ovčárny na Švýcárnu. Za ní už jsou místa bez sněhu, kde je potřeba lyže přenášet. Horská služba podle Tejnského tento týden ošetřila jednadvacet zraněných, z toho tři o víkendu. Jen u jednoho, v sobotu na Ovčárně vážně zraněného devítiletého chlapce, zasahoval také lékař.

Vydáno pod