Racek: Fotografové to mají na Dakaru vůbec nejtěžší

Praha - Absolvují celý závod, ale nejsou vidět. S nástrahami Dakaru se musí vypořádat nejenom závodníci, ale velkou zkoušku odvahy a výdrže musí podstoupit i novináři. Jedním z nich je fotograf Tomáš Racek, který již několik dakarských podniků absolvoval a přiznává, že fotit je není pro každého. „Když se zpětně podívám, co jsme zažili a do čeho jsme šli, tak si říkám, že jsem blázen,“ vzpomíná Racek.

Hlavním nepřítelem fotografů podobně jako ostatních účastníků jsou vysoké teploty pohybující se ve stínu kolem čtyřiceti stupňů celsia. Při celodenním čekání na jezdce tak musí chodit zabalení jako beduíni, být namazaní krémem s nejvyšším možným faktorem a neustále doplňovat tekutiny. Mnohdy tak vypijí až osm litrů vody denně.

Podle Racka, který se Dakaru zúčastnil v posledních dvou letech, to mají fotografové mnohdy ještě těžší než závodníci. „Fotografové to mají na Dakaru vůbec nejtěžší. Zatímco už všichni jsou v bivaku, tak my jsme stále na trati, a když ještě všichni spí, my už jsme na trati,“ prozradil Racek s tím, že průměrné fotografové naspí denně tři hodiny.

Bývalý jezdec rovněž přiznává, že se mnohdy pohybují za hranicí bezpečnosti a pro dobrou fotku musí i riskovat. O tom svědčí i smrt dvojce novinářů během jedné z etap. „Když se zpětně podívám, co jsme zažili a do čeho jsme šli, tak si říkám, že jsem blázen. Každopádně to nejnebezpečnější, co na Dakaru je, jsou ty dlouhé přejezdy a únava,“ řekl Racek, který letošní rallye musel vynechat kvůli narození syna.

Letošní Dakar je mnohými označován za jeden z vůbec nejtěžších, což se projevuje i na velkém množství technických problémů a odstoupení. S tímto názorem souhlasí i Racek. "Organizátoři si připravili extrémně náročné podmínky. Všude se tvrdí, že přešli ze sprinterských na maratonské etapy, a je to vidět,“ uznal Racek.

S těžkými podmínkami se zatím dobře vypořádává jediný český zástupce mezi motorkáři David Pabiška. Osmatřicetiletý závodník se drží na výborné devatenácté příčce, což pozitivně hodnotí i Racek. „Davida jsem v terénu viděl dvakrát a musím říct, že jeho letošní výkony jsou pro mě velkým překvapením. Možná mu pomohlo, že změnil tým a motocykl. Musím před ním smeknout,“ prozradil český fotograf.

Problémy mají naopak čeští adepti na medailové umístění mezi kamiony Aleš Loprais, který se drží šestý, a Martin Kolomý, jenž se kvůli problémům s motorem a ulomeným kolem pohybuje až v třetí desítce. „Aleš to bude mít v boji o bednu těžké. Má tam De Rooye na Ivecu a tři Kamazy. Budu mu držet palce, ale těžko říct. Martin to měl fantasticky rozjeté, ale to, co ho postihlo, byla doslova katastrofa. Ohromně jsem mu fandil a věřil jsem, že ho spojení s Buggyrou vystřelí nahoru. Bohužel ho zastavily technické problémy. Myslím si, že pokud by technika držela, mohl být nahoře,“ dodal Racek.

Rallye Dakar 2014 - Dakarské ozvěny (zdroj: ČT24)