Zlínský úřad práce už funguje naplno, v Brně se občas čeká

Zlín/Brno – Ještě dopoledne nemohl zlínský úřad práce fungovat naplno. Už dnes přitom měli mít jeho zaměstnanci k dispozici všechna potřebná data pro výplatu sociálních dávek. Data sice dorazila na krajskou pobočku, nestihla se ale poslat na jednotlivá pracoviště. Déle než obvykle dnes museli čekat i někteří klienti úřadu práce v Brně.

Úřad práce ve Zlíně ještě ráno řešil výpadek dat, odpoledne už ale fungoval naplno. Na brněnském úřadu práce přitom potřebná data v systému stále chybí, lidé proto museli na úřadě čekat. „Trvalo to déle, dokonce mě přiřadili k jiné pracovnici. Musel jsem čekat dvě a půl hodiny, ale dočkal jsem se,“ řekl Michal Demeter. „Prý jim funguje jen půlka systému. Na mě se ale dostalo, potřebovala jsem jen jeden papír,“ popsala žena, která se dnes také návštěvě úřadu nevyhla.

Úřady práce řešily výpadek dat po tom, co s novým rokem musely začít pracovat s jiným počítačovým programem. Kvůli tahanicím s předchozím poskytovatelem systému se ještě nestihla přesunout všechna data z evidencí. „Komplikace se objevila na některých pracovištích v rámci čtyř krajů – v kraji Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském a na Vysočině,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Data se musí dostat i na všechna koncová pracoviště

Až dnes odpoledne na zlínském úřadě konečně získali všechna data. Lednové dávky se tak podle vedoucí úřadu Miriam Majdyšové vyplatit stihnou. Minulý týden přitom úředníci nemohli pracovat vůbec, pouze přijímali nové žádosti, které později do systému vložili. Vedení úřadu proto počítá s přesčasy, nové zaměstnance ale nabírat nebude.

Hovoří generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková (zdroj: ČT24)

Ředitelka úřadu zpoždění přenosu dat jako problém nevnímá. „Důvod toho, proč některá data nebyla včas na všech koncových pracovištích, tkví v tom, že každý klient má v datech pracoviště, kam se dostavuje. Pokud tam má přímo koncové pracoviště, data se tam dostala. Kde bylo jen nadřízené pracoviště, data zůstala tam, a teď je třeba je poslat níž,“ vysvětlila Bílková. Jak situaci zvládnout, řeší úředníci dvakrát týdně na společných telekonferencích. Dřív je přitom pořádali jen jednou do měsíce.

Od roku 2012 pracovali úředníci se systémem, který ministerstvo práce pod vedením ex-ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) nevybralo v tendru, ale připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tím však došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách, úřady práce proto musely systém k 28. prosinci přestat používat, a vrátily se k původnímu dodavateli systému, firmě OKsystem. Ta program provozovala od roku 1993.

V agedně sociálních dávek se hromadily nevyřízené žádosti

V prvních dnech nového roku se tak musela data z evidencí převádět do staronového systému. V agendě zaměstnanosti neměli úředníci problém, přidání nového uchazeče o zaměstnání jim teď dokonce trvá kratší dobu, než v předchozím systému. Výrazný problém ale úřad práce zaznamenal v agendě sociálních dávek. Nevyřízené žádosti se hromadí především v oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi – úředníci je nemohou zadávat do systému, protože nemají přístupová práva. Někteří už odjeli na školení. Až se převedou všechna data, chce úřad dávky řádně vyplácet. Od přiznání dávky má úřad 30 dní na doručení, podle vedoucí úřadu Majdyšové se vše stihne.

Brněnský i zlínský úřad práce navíc budou mít brzy nové vedení. „V úterý se bude konat výběrové řízení na ředitele na krajské pracoviště v Brně a ve Zlíně. Z množství kandidátů jsme vybrali dvanáct, které jsme pozvali na ústní pohovor. Jeho součástí bude i psychologické posouzení a jazyková zkouška. Vše vyhodnotíme tak, abychom na konci týdne měli výsledek,“ upřesnila Bílková.