Zklamaná Kvitová: Příprava byla skvělá, ale asi jsem moc chtěla

Melbourne – Takový začátek sezony si Petra Kvitová opravdu nepředstavovala. Do letošního roku vstupovala s předsevzetím, že vylepší výsledky na grandslamových turnajích. A hned na Australian Open vypadla v prvním kole. Světová šestka nehrála proti 88. hráčce světa Thajce Luksice Kumkhumové uvolněně a nefungovala jí ideálně žádná část její hry.

„Sama bych ráda věděla, co se stalo,“ řekla smutná Kvitová po prohře 2:6, 6:1 a 4:6. „Nehrála jsem dobře. Nepředvedla jsem svoji hru, na které jsem před sezonou pracovala. Příprava byla skvělá, ale asi jsem moc chtěla.“

Před sezonou se třiadvacetiletá vítězka Wimbledonu z roku 2011 připravovala poprvé v teple na Floridě. Kondici zlepšovala s Markem Všetíčkem společně se svým přítelem tenistou Radkem Štěpánkem a tenisově je stále s trenérem Davidem Kotyzou. „Nezvažuji,“ řekla Kvitová jasně, že výměnu kouče neplánuje.

Na Hopmanově poháru vyhrála Kvitová tři dvouhry a na turnaji v Sydney prohrála v semifinále a zdálo se, že by mohla v Melbourne myslet na postup až do druhého týdne.

Co Kvitovou trápilo? Prakticky vše

S dvacetiletou Kumkhumovou, která po svém vzoru, jímž je bývalá světová jednička Monika Selešová, hraje obouručně z forhendu i bekhendu, se Kvitová od začátku trápila. „Měla jsem samozřejmě vyhrát, ale byla jsem ráda, že jsem získala druhý set. Ona hrála dobře, ale já si nepomohla servisem,“ řekla Češka.

Ve výměnách udělala Kvitová čtyřicet nevynucených chyb a často ji Thajka trápila míči ven z dvorce. „Od zadní čáry to je pro mě těžké,“ řekla Kvitová. Na otázku, co nejvíce ji ve hře trápilo, řekla, že prakticky vše. „Můžu začít od servisu, pohyb nebyl dobrý, forhend ani bekhend také ne. A s tím je vše spojeno,“ konstatovala.

Petra Kvitová v 1. kole Australian Open
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Při rozehrávce se Kvitová ještě cítila dobře. Před zápasem na ni ale dolehla nervozita. „Vždy mi pak nejdou dobře nohy, ale po čase, třeba po setu, to zmizí, což se teď nestalo. Asi jsem si na sebe sama vytvořila velký tlak,“ uvažovala Kvitová.

Prioritou zůstává zlepšení pohybu

Z Austrálie se Kvitová přesune domů. Připraví se na Fed Cup českého týmu ve Španělsku 8. a 9. února a pak bude hrát turnaje v Dauhá a Dubaji. Doufá, že v další části sezony už prodá, na čem pracovala v přípravě. „Prioritou byl pohyb, což jsem teď neukázala, a taky jsem se snažila zlepšit servis. Jednou to snad přijde,“ uvedla. Řekla i konkrétně, co se snaží na servisu zlepšit. „Důležitá je rychlost i umístění a dobrý servis v důležitých momentech,“ řekla.

Vydáno pod