Virtuální měna bitcoin pomalu vstupuje mezi podnikatele

Brno – Rčení „Bez peněz do hospody nelez“ v dnešní době internetu přestává platit. Koruny nebo eura už člověk nemusí mít v peněžence či v kapce, a dokonce ani na účtu. Platit totiž může virtuální měnou bitcoin. A míst, kde digitální peníze přijímají, už přibývá i u nás. Lidé si za ně mohou koupit chytrý telefon, ale třeba i oběd.

Aby jeden z prodejců mobilních telefonů nalákal více zákazníků, rozhodl se přijímat platby i ve virtuální měně – někteří mu tak platí v bitcoinech. Stejné je to také u menší brněnské IT firmy. Za digitální peníze si internetoví nadšenci dokonce můžou koupit sendvič, když mají na dálnici D1 hlad. Bitcoiny totiž přijímá i pobočka známého fastfoodu. „Sám si občas koupím pivo za bitcoiny, ale je možné, že vývoj se bude ubírat trošku jiným směrem,“ naznačil uživatel bitcoinové měny Lukáš Nový.

Co je to Bitcoin?

Bitcoin je internetová open-source peer-to-peer platební síť a digitální měna. To znamená, že počítačový software Bitcoinu má otevřený zdrojový kód, který mohou všichni uživatelé legálně využívat, všichni klienti v síti Bitcoinu také komunikují přímo mezi sebou, bez centrálního serveru. Bitcoin nemůže nikdo ovlivňovat nebo padělat, nikdo ani nemůže o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo, jejich uvolňování do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu. Je jich tedy jen limitovaný počet. Za platby se platí jen minimum nebo nic.

O bitcoinech hovoří šéfredaktor portálu Živě David Polesný (zdroj: ČT24)

Ti, kteří bitcoiny používají, si je chválí jako alternativní peníze. Nemůže je ovlivnit žádná vláda ani banka, nepodléhají inflaci. Často je používají právě internetoví nadšenci, kteří bitcoiny vnímají jako konkurenci zavedených měn. Zdroj virtuálních peněz ale není nekonečný, odborníci předpokládají, že poslední bitcoin se vytěží v horizontu dvaceti let.

Jak Bitcoin vznikl a kdo ho používá?

Síť Bitcoin založila v roce 2009 anonymní skupina Satoshi Nakamoto. První nákup za digitální peníze udělal v květnu 2010 Laszlo Hanyecz, když za dvě pizzy zaplatil 10 tisíc bitcoinů. Jeden bitcoin měl tehdy hodnotu tří dolarových centů, během roku 2011 však dosáhla 32 dolarů a opět klesla na dva dolary. Zájem o Bitcoin se začal postupně zvedat. Bitcoin používají podnikatelé, ale i neziskové organizace nebo advokátní kanceláře. O síť Bitcoin se starají dobrovolníci a od roku 2012 také Bitcoin Foundation, která však nemá žádné pravomoce. V roce 2013 uznalo Německo Bitcoin jako oficiální virtuální měnu a zisky z transakcí se standardně daní jako daň z příjmu fyzické osoby. V prosinci Čína bitcoiny zakázala používat finančním institucím, veřejnost je ale používat smí.

Digitální platidlo si sice drží nezávislost na oficiálních institucích, na druhou stranu má ale silně proměnlivý kurz. Na bitcoinech tak sice může člověk pohádkově zbohatnout, jak už se některým lidem podařilo, ale také hodně prodělat. Vyplatí se kurz bitcoinu dlouhodobě sledovat, jeho vývoj lze ale předpovědět jen stěží.

Ilustrační foto
Zdroj: DPA/Jens Kalaene/ČTK

Jakou má bitcoin hodnotu?

Hodnota jednoho bitcoinu se v průběhu let proměňovala, významně se zvýšila v loňském roce. Kurz je velmi nestálý a mění se každý den. Loni v listopadu jeho hodnota překročila 1250 dolarů, po zákazu čínské vlády ale prudce poklesl na čtyři stovky. Aktuální hodnota bitcoinu se pohybuje okolo 900 až 950 dolarů, jeden bitcoin se tedy dá pořídit přibližně za 18 tisíc korun.

Když minulý týden známý herní server Zynga oznámil, že začne přijímat platby v bitcoinech, hodnota virtuální měny na chvíli překročila tisícidolarovou hranici. Místa, kde se dá pomocí bitcoinů platit, si uživatelé internetu sdílí na diskusních fórech jako je Reddit nebo Bitcash. V Česku přijímá měnu Bitcoin několik desítek podnikatelů. Digitální peníze používají třeba e-shopy, které obchodují s elektronikou, šperky, kosmetikou nebo kupóny do jiných obchodů.

Na jihovýchodě Moravy se bitcoiny platí třeba i u kadeřníka ve Veselí nad Moravou nebo v jedné brněnské zastavárně. Za bitcoiny se ale dá koupit třeba i sendvič – v prosinci je začal přijímat fastfood u Rohlenky na dálnici D1. Pokud se ujmou, přidala by se jeho pobočka v brněnském nákupním centru. „Měnu jsme začali přijímat 20. prosince, a od té doby už máme několik provedených plateb. Vesměs jsou to lidé z Brna, kteří přijeli vyzkoušet tuto možnost,“ prozradil provozovatel fastfoodu Oldřich Peprla.

Místa, kde se dá platit virtuální měnou, jsou opravdu různá. „Obchodování v e-shopech a na internetu je obecně trochu jednodušší, není tam kontakt s reálným světem,“ upozornil šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Zde přijímáme bitcoin, láká obchod zákazníky
Zdroj: ČT24/bitcoin.org

Kde se dá v Brně platit bitcoiny?

WebStep – poskytovatel IT služeb pro živnostníky a menší společnosti

KRtkovo.eu – web developer, designér a fotograf

V Česku lze za bitcoiny pořídit třeba oběd na dovoz. S virtuální peněženkou a platbou v bitcoinech totiž začíná experimentovat oblíbený český server rozvážející jídlo.

Češi jsou zatím v používání bitcoinů konzervativní, brání jim i komplikovanější předpisy. Ve Velké Británii nebo v Německu bitcoiny používá mnohem větší procento lidí. Pohádkově se už na nich ale vydělat nedá – to se podařilo několika lidem, když bitcoin zažíval první významný rozmach. Bitcoinový kurz nejvíc zasáhlo zrušení serveru Silk Road, kde se nelegálně obchodovalo s drogami. Právě bitcoin se tam obvykle používal jako platidlo.

Nejodvážnější odborníci bitcoinu předpovídají velkou budoucnost a očekávají, že způsobí revoluci na monetárním trhu. Ti skeptičtí naopak oponují teorií, že bitcoin je jeden velký podvod. Jisté je zatím jen to, že bitcoin je v současnosti „trendy“ měnou.