Policie obvinila dva lékaře a lékárnici z falšování receptů

Ostrava - Ostravská policie obvinila dva lékaře a lékárnici z podvodu. Podle informací České televize jde o bývalého primáře Očního centra Vítkovické nemocnice Zdeňka Pastora a jeho syna, který je také lékařem. Jsou podezřelí, že nechali proplácet zdravotním pojišťovnám tisíce falešných receptů na dva druhy léků. Obviněná je i lékárnice z lékárny v Ostravě-Krásném Poli, ve které oba lékaři figurují jako spolumajitelé. Podle policie podvody získali více než pět miliónů korun. Hrozí jim až deset let vězení a ztráta lékařské a lékarnické licence.

„Lékaři jsou podezřelí, že recepty vystavovali v rámci své lékařské praxe, přitom zneužívali osobní údaje pacientů, kteří o ničem nevěděli. Recepty vystavovali i jmény dalších lékařů z jiných zdravotnického zařízení,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Lékárnice pak podle policie nechala předepsané léky proplatit u pojišťoven. V lékárně, ve které pracovala, přitom někdy vůbec nebyly na skladě, jindy je lékárna prodala dalším lidem.

Policisté mají důkazy, že obvinění s recepty podváděli od července 2008 do května 2010, a to v Ostravě a okolí. „V době, kdy oba lékaři ukončili v zdravotnickém zařízení, kde pracovali, pracovní poměr, podezřele poklesl počet předepsaných lékařských receptů na oční problémy,“ uvedla policejní mluvčí.

Kriminalisté museli prohlédnout stovky receptů, vyslechli také asi tři tisíce lidí, zejména pacientů, jejichž jména byla zneužita k vystavení podvodných lékařských předpisů.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)