Brněnský umělec Timo moralizuje, ale s nadsázkou

Brno - Asi nejznámější brněnský streetartový umělec Timo vystavuje svá díla v galerii Off Format v Gorkého ulici. Jeho hra se slovy, poetické umění i moralizující přesah už zaujaly nejednoho Brňana. Sám Timo svou identitu pečlivě chrání, a to i přesto, že streetartový fantom zdobí ulice, podchody a tramvajové zastávky už déle než patnáct let.

Šedivé betonové plochy bez nápadu Tima iritují, alespoň to by si mohl pomyslet Brňan, který jeho díla vidí. Objevují se a jako každé streetartové dílo brzy mizí. Žijí svým vlastním životem, byť někdy jepičím. Sám umělec v jednom rozhovoru přiznal, že bílá místa, kdy jeho práci nechal majitel plochy přetřít, jsou pro něj největší odměnou.

Rudolf Brančovský, výtvarník:

„Myslím, že pro mnoho lidí, kdyby ho znali, by bylo překvapení, jaký to je tichý člověk se smyslem pro duchovno, s láskou k přírodě. I místa si pečlivě vybírá a ten kontext je většinou promyšlený.“

Fanoušci brněnského Banksyho mu založili i otevřenou skupinu na Facebooku, kam může kdokoliv přidávat fotky jeho pouličních obrazů. Delší básně nebo jen heslovitá loga mají něco společného, přinutit čtenáře zastavit se a zamyslet. Jeho práce „Máš na míň“ nebo předvolební plakát, který upozorňuje na komunistické zločiny minulého režimu, odhalují jeho společenskou angažovanost.

Petr Dubjak, fotograf:

„Já když si ten jeho nápis přečtu, třeba 'neboj' nebo 'chovejte se slušně', tak se to uloží někde do podvědomí, a když jsou stresové situace, najednou vyplouvají na povrch a ovlivňují mě.“

Reklama na vídeňskou galerii Albertina ve vizuálu známého supermarketu či poutač Homeless s odkazem na finanční společnost, která půjčuje peníze, už zmizely. Soukromým firmám možná nepřipadal umělecký přesah Timovy tvorby tak vtipný. Příznivců z řad Brňanů má ale stále více. Na vernisáži jeho výstavy Indoor adventure v galerii Off Format nebylo k hnutí. Zástupy fanoušků čekaly i venku. Jeho tvorba bude v Gorkého ulici k vidění až do 19. února.

Po stopách tajemného umění Tima (zdroj: ČT24)