Věznice Mírov utržila loni za vyrobený nábytek více než předloni

Mírov (Šumpersko) – Obrat za výrobu nábytku v mírovské věznici během minulého roku vyrostl o 1,3 miliónů korun. „Vězni v prostorách věznice vyráběli nábytek například pro úředníky Energetického regulačního úřadu či pro šumperské státní zástupce. Nábytek z Mírova však zamířil i do prostor Hradu. Zájem o něj měli i soukromí zákazníci, vyráběl se pro ně především nábytek do dětských pokojů,“ řekla mluvčí věznice Kamila Válková.

Loni utržila věznice za nábytek 16,5 milionu korun. „Největší zájem u soukromých zákazníků byl o výrobu dětských pokojů, vestavěné skříně a ložnice. Finančně a objemově zajímavé zakázky byly při výrobě kancelářského nábytku pro Okresní státní zastupitelství Šumperk, Energetický regulační úřad Jihlava, Statutární město Brno či Úřad práce v Blansku. Prestižní zakázka byla zhotovena pro Ochranou službu prezidenta republiky a kancelář ředitele věznice," uvedla mluvčí věznice.

Vzorový byt s nábytkem z Mírova
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Tržby za nábytek vyrostly i během roku 2012, jedním z důvodů bylo i rozšíření nabídky. Výběr navíc pracovníci soukromým zákazníkům ulehčili - před prostory káznice otevřeli předloni v dubnu vzorkovnu nábytku, kde své výrobky i celé sestavy prezentují ve formě bytu.

Pro nábytek do věznice míří lidé z širokého okolí. I tak však převážná část zakázek z věznice míří i nadále do prostor veřejných institucí a firem. „Za 15,9 milionu korun byly realizovány zakázky pro veřejné instituce a firmy, za 600.000 korun pro soukromé zákazníky," doplnila Válková. Dodala, že do výroby nábytku je teď zapojeno 25 vězňů.

Věznice Mírov
Zdroj: ČT24/www.vscr.cz

V mírovské věznici si nyní odpykává trest 365 vězňů, z toho čtyři doživotně odsouzení. Převážná část vězňů je umístěna v nejpřísnějším typu věznice, ve zvýšené ostraze. V mírovské věznici je nyní zaměstnáno 218 odsouzených.

Průměrná zaměstnanost za minulý rok činila téměř 65 procent, už několik let má stabilní úroveň. Nejvýznamnějším partnerem v zaměstnávání vězňů je firma Siemens Mohelnice, pro kterou vězni navíjejí elektromotory nebo brousí hliníkové odlitky.