Berdych je ve čtvrtfinále, Serena Williamsová vypadla

Melbourne - Tomáš Berdych si počtvrté za sebou zahraje čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený se mezi nejlepší osmičku dostal po dnešní suverénní výhře ve 4. kole nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem 6:2, 6:2 a 6:3. O první semifinále v Melbourne bude osmadvacetiletý Berdych hrát proti světové trojce Davidu Ferrerovi ze Španělska.

O největší překvapení turnaje se postarala Srbka Ana Ivanovičová, která vyřadila světovou jedničku Serenu Williamsovou. Američanku v osmifinále porazila 4:6, 6:3 a 6:3. Skončila tak vítězná série Williamsové čítající 25 zápasů v řadě.

Berdych proti Andersonovi potvrdil roli favorita a Jihoafričana porazil i v desátém vzájemném utkání. Český tenista předvedl výborný výkon a jednadvacátého hráče světa přesvědčivě přehrál. Berdych dvakrát v utkání při dobíhání míče spadl, ale nic se mu nestalo a ve čtvrtém utkání po sobě neztratil podání ani set.

„Kdybych srovnal tenhle rok s těmi předešlými, tak letos to jde nejlépe. Ušetřil jsem hodně energie, kterou budu potřebovat v dalším zápase. Je vždy skvělé přežít na grandslamu první týden, a zvláště letos, kdy to bylo kvůli vedru náročné. Jsem spokojen, sebevědomí do dalších zápasů roste,“ řekl Berdych.

S Ferrerem má Berdych negativní bilanci 4:7, ale naposledy se oba střetli loni na Turnaji mistrů a v Londýně se radoval z výhry svěřenec Tomáše Krupy. „Je dobře, že mám dost sil, budu je potřebovat. Loni jsme na konci roku spolu hráli dvakrát, jednou vyhrál on, jednou já. Bude to zase vyrovnané,“ řekl Berdych.

Nezaváhal obhájce titulu Novak Djokovič. Srb měl snadnou práci s Italem Fabiem Fogninim a vyhrál jistě ve třech setech.

Williamsová měla problémy se zády

Čtrnáctá nasazená Ivanovičová postoupila do grandslamového čtvrtfinále poprvé od US Open 2012. „Ohromné! Snažila jsem se prostě hrát co nejlépe. Není jednoduché hrát s šampionkou Serenou, ale je to taky jen člověk,“ řekla.

Srbka, vítězka Roland Garros v roce 2008, především výborně returnovala tvrdý servis Williamsové. Ivanovičová se i dobře pohybovala, zatímco favoritka působila těžkopádně a v Melbourne tak nepřidá svůj osmnáctý grandslamový vavřín.

Serena Williamsová
Zdroj: ČTK/AP

Williamsová měla podle svého trenéra Patricka Mouratogloua v tréninku v posledních dnech problémy se zády a zvažovala odstoupení. „Nechci se vymlouvat. Mohla jsem hrát desetkrát lépe, ale Anna si zaslouží uznání. Nedala jsem jí to zadarmo. Ona si chodila pro míče, hrála odvážně a výborně,“ ocenila Serena.

Američanka udělala 31 nevynucených chyb a většinu z nich netypicky z bekhendu. „Tolik chyb jsem snad neudělala od osmdesátých let,“ řekla Williamsová. Loni prohrála Williamsová v Melbourne ve čtvrtfinále s krajankou Sloane Stephensovou a po zápase si stěžoval na zraněný kotník, o rok dříve vypadla v osmifinále s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou kvůli bolavé noze.

Li Na
Zdroj: AP/Michel Euler

Do čtvrtfinále kromě Ivanovičové postoupily také Číňanka Li Na a poprvé v Austrálii Italka Flavia Pennettaová. Čtvrtá nasazená Li Na nedala šanci Makarovové, kterou za necelou hodinu porazila 6:2, 6:0, a ve čtvrtfinále se střetne právě s 28. nasazenou Pennettaovou. „Flavia je o den starší než já, tak konečně nebudu hrát s nikým mladším,“ řekla jednatřicetiletá Li Na.

Ve čtyřhře jde dál česko-indická dvojice Leander Paes a Radek Štěpánek, kteří ve třetím kole zvítězili nad indicko-nizozemským párem Bhambri, Venus 6:3, 6:2. Postoupila i Květa Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, naopak Lucie Hradecká s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou byly vyřazeny.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Djokovič (2-Srb) - Fognini (15-It.) 6:3, 6:0, 6:2, Ferrer (3-Šp.) - Mayer (Něm.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:2, 6:1, Berdych (7-ČR) - Anderson (19-JAR) 6:2, 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo: Paes, Štěpánek (5-Ind./ČR) - Bhambri, Venus (Indie/N. Zél.) 6:3, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo: Ivanovičová (14-Srb.) - S. Williamsová (1-USA) 4:6, 6:3, 6:3, Li Na (4-Čína) - Makarovová (22-Rus.) 6:2, 6:0, Pennettaová (28-It.) - Kerberová (9-Něm.) 6:1, 4:6, 7:5, Bouchardová (30-Kan.) - Dellacquaová (Austr.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:0.

Čtyřhra - 3. kolo: Peschkeová, Srebotniková (4-ČR/Slovin.) - Hao-Ching Chan, Huberová (13-Tchaj-wan/USA) 6:2 6:7 (6:8), 6:4, Peerová, Solerová (Izr./Šp.) - Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:2.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo: Novotná (ČR) - Lombardová (t.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo: Šaulská, Vichljancevová (Rus.) - Novotná, Chengová (ČR/N.Zél.) 3:6, 6:3, 10:7.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Spearsová, Inglot (USA/Brit.) - Hradecká, Emmrich (ČR/Něm.) 6:1, 7:6 (7:5).

Vydáno pod