Letišti v Mošnově klesl objem osobní i nákladní přepravy

Mošnov - Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku loni přepravilo o deset procent méně lidí než v předchozím roce - celkem je to necelých dvě stě šedesát tisíc pasažérů za rok. Negativní bilance vyplývá z velmi výrazného poklesu cestujících charterovými lety, a to o téměř čtyřicet čtyři procenta.

Na druhé straně přibylo lidí, kteří využívají pravidelných linek ostravského letiště, a to o třicet procent. „Z těchto čísel usuzujeme, že lidé stále šetří na svých dovolených, leteckou dopravu využívají pro své cesty méně, než v minulých letech,“ vysvětlovala mluvčí letiště Michaela Kubešová.

Pravidelnou dopravu tvoří linky do Prahy, Paříže, Londýna, dále sezónní pravidelné charterové lety. Janáčkovu letišti poklesl v minulém roce také objem přepravovaného nákladu o téměř dvacet procent.

Letiště v Mošnově patří od roku 2004 Moravskoslezskému kraji, který stále bojuje se slabým letovým provozem. S pomocí peněz z Evropy investoval stovky milionů do modernizace aeroportu, vybudoval například novou odbavovací halu, v minulém roce vyměnil bezpečnostní techniku a stroje na zimní údržbu. Začala také stavba železničního spojení na letiště, která má být hotova na konci roku. Ostravské letiště pak bude jediné v Česku, které nabídne vlakovou dopravu. Ta by měla povzbudit také zájem o tamní průmyslovou zónu, kde jsou volné desítky hektarů pozemků připravených k podnikání.