Teplárny čekají investice do technologií, domácnosti zdražení tepla

Ostrava - Většinu českých domácností čeká v následujících letech zdražení tepla. Teplárny se totiž připravují na miliardové investice v souvislosti s evropskými regulacemi, které mají vést ke zlepšení životního prostředí. Provozy musí upravit tak, aby pouštěly do vzduchu méně oxidu dusíku a síry.

"Investice do provozů se týkají všech tepláren, celkově odhadujeme náklady na patnáct až dvacet miliard,“ řekl Martin Hájek z Teplárenského sdružení České republiky.

Vzhledem k tomu, že na dálkové vytápění jsou napojeny dvě třetiny všech bytů v České republice, předpokládané zdražení by se dotklo jednoho a půl milionu domácností. „Samozřejmě, dlouhodobě zaplatí tyto investice spotřebitel v cenách tepla,“ potvrdil Hájek.

Teplárny jsou jedním z největších zdrojů oxidu dusíku v ovzduší. Nákladné technologické úpravy by měly zdraví škodlivé úniky omezit.

Teplárna
Zdroj: ČT24

Konkrétně teplárnu v Ostravě-Třebovicích bude stát snížení emisí více než jednu a půl miliardy korun. Tuto částku chce firma investovat během následujících šesti let. Letos v srpnu začne s úpravami provozu za více než šest set milionů. Vybuduje mimo jiné také novou jednotku odsíření.

„Způsobů, jak dosáhnout lepších hodnot, je více. Provádějí se zásahy na regulaci při hoření, instalují se různé filtry, anebo se používají látky, které emise vylepšují,“ vysvětloval mluvčí firmy Dalkia Milan Wagner. Podle Lucie Hellebrandové z ostravské pobočky Zdravotního ústavu jsou jakékoliv úpravy v tomto směru pozitivní. „Oxidy dusíku jsou znečišťující látky. Každý zásah do technologie, který je má omezit, má pozitivní vliv na kvalitu ovzduší i naše zdraví,“ řekla Hellebrandová.

Podobné úpravy za miliardy korun chystají další teplárny v republice, například v Chomutově, Plané nad Lužnicí nebo Lovosicích.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod