Uherskobrodská zvonkohra připomene úspěchy na olympiádě

Uherský Brod - Třináct zvonků uherskobrodské zvonkohry vyměnilo vánoční koledy za novou melodii. Písní We are the Champions od Queen oznámí každý český medailový úspěch na zimní olympiádě v ruském Soči. Zvonkohra stojí na místě původní Hradišťské brány, která byla zbořena v roce 1879. Pozdější domek hlídače parku s popisným číslem jedna nahradilo školicí centrum. Vzhled původní městské brány připomíná už jen pískovcový reliéf na fasádě domu.

Uherskobrodská zvonkohra umí vyzvonit celkem patnáct melodií, například hymnu, smuteční písně nebo lidové písně z východní Moravy. Největší ze třináctky zvonů má průměr přes šedesát centimetrů a váží asi 150 kilo. Všechny je vyrobila dílna z Brodku u Přerova. Zvonkohra v Hradišťské ulici hraje každý den v poledne i o šesté večer.

Nová melodie od populárních Queen se rozezní pokaždé, když český olympijský tým zaboduje. Jednou z nadějí je například snowboardistka Šárka Pančochová, která se v Uherském Brodě narodila. Před necelým měsícem navíc vyhrála závod Světového poháru, její šance jsou tedy na olympiádě reálné. „Tipnul byl čtyři medaile, takže čtyřikrát bychom mohli zahrát,“ odhadl majitel domu se zvonkohrou Petr Bilavčík. Snad se tedy uherskobrodské zvony rozezní i pro ni.

Zvonkohra hraje každý den, a to vždy v 11:58 a 17:58 hodin.
Pouze v neděli hraje navíc ještě v 15:00 hodin.

No comment: We are the champions v podání zvonkohry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod