Polívkova farma se dražit nebude, půjde do přímého prodeje

Brno/Olšany – Insolvenční řízení v případu olšanské farmy je znovu na začátku. Poté, co vyšlo najevo, že dosavadním správcům chybí licence, byl určen novým insolvenčním správcem David Gregor. Výbor věřitelů se pak dohodl, že farmu nebudou dražit ale prodávat. Navíc jeden z věřitelů nyní požaduje jen část dluhu.

Podle přání věřitelů se farma znovu dražit nebude. Místo toho půjde olšanský komplex do přímého prodeje, postup se tím podle nich urychlí. Nejnižší cena farmy byla stanovena na 11 a půl milionu korun, zájemci však mohou zasílat své nabídky. Kdo nabídne nejvyšší částku, tomu bude penzion patřit. Nový vlastník bývalé farmy Bolka Polívky by měl být znám do půlky února.

V prosinci vyšlo najevo, že insolvenční správci Michal Edl a Petra Hýsková, kteří se případem zabývali, neměli platnou licenci. Olomoucký vrchní soud určil, že konkurz má vést nový správce David Gregor. Celé insolvenční řízení tak začalo nanovo. Gregor před více než týdnem zajistil, že farmu začala hlídat ostraha a opět se obnovily dodávky energie. Zabrzdí se tak chátrání komplexu a tím i snižování jeho ceny.

Boleslav Polívka se schůzky věřitelů zatím nikdy nezúčastnil. Z dnešního jednání se už minulý týden omluvil a souhlasil, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. Penzion Olšany také minulý týden oznámil Krajskému soudu v Brně, že se dohodl s Regionální radou regionu soudržnosti Jihovýchod (RRRS Jihovýchod) na snížení pohledávky. Farma podle Bolka Polívky náležitosti dotace neporušila sama, ale placení dluhů jí znemožnila až uvalená insolvence.

Insolvenční správci neměli potřebné licence

Za Petru Hýskovou vykonával až do půlky července funkci správce Michal Edl, kterému však oprávnění vypršelo už na konci roku 2009. Přímo Hýskové oprávnění vypršelo loni na podzim. Veškeré úkony konkurzu jsou tak neplatné. Podle soudu tedy neplatí seznam věřitelů ani výsledek přezkumného jednání.

Úkony, které učinila Hýsková, jsou nadále platné. Soud ji z dalšího působení v konkurzu vyloučil kvůli tomu, že jako společník Edlovy společnosti neohlásila, že Edlovi chybí licence. Uznané pohledávky Penzionu Olšany přesahují 50 milionů korun, což bude muset nový správce znovu konstatovat. Loni v říjnu se olšanská farma vydražila za vyvolávací cenu 15 milionů. Firma Alkony-CZ, která farmu získala, nakonec nezaplatila a dražbu zmařila kvůli tomu, že příjezdová cesta k farmě vede přes pozemky Polívkova známého, podnikatele Seidla.

Farmu chtěl koupit Polívkův známý, k dražbě ale nedorazil 

Právě Seidl se údajně snažil dražbu oddálit. Koupil pozemky v okolí farmy a měl údajně v plánu farmu získat a později areál Polívkovi vrátit. V říjnu ale k dražbě nedorazil. Sám Polívka čelí od listopadu insolvenčnímu řízení a Hýsková kvůli ochraně věřitelů navrhla jeho osobní bankrot. Polívka měl podle ní během konkurzu úmyslně snižovat hodnotu farmy.

Farma Bolka Polívky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Dotace na dostavbu komplexu přivedla farmu k dluhům

Mezi věřiteli jsou soukromé firmy, ale i RRRS Jihovýchod, která farmě poskytla dotaci na dostavbu hotelu a wellness centra. Kvůli dotaci se farma dostala do problémů a Polívka v roce 2010 nestíhal splácet dluhy. Návrh na insolvenci kvůli nezaplaceným pohledávkám za dodávky i mzdy podala v říjnu 2012 stavební firma. Loni v dubnu proto soud poslal olšanskou farmu do konkurzu.

Areál od září nenese jméno herce Bolka Polívky. Aby nebyl spojován se zadluženou farmou, přejmenoval celý komplex na Penzion Olšany. Jeho jméno však farmě dodávalo atraktivitu pro případné kupce.

Farma Bolka Polívky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK