Pavilon primátů zůstane měsíce zavřený. Město shání umělé stromy

Ostrava - Otevření nového Pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě se opozdí možná i o půl roku kvůli špatnému výběrovému řízení. Město musí vypsat novou soutěž na vnitřní vybavení. Pavilon s obrovskou voliérou za sto třicet milionů bude prázdný asi do listopadu, šimpanzi, kočkodani a další zvířata zůstanou ve stísněných podmínkách.

„Do výběrového řízení se přihlásily tři firmy, z toho dvě však nebyly schopny dodat to, co jsme chtěli. Podle zákona ale nemůžeme vybírat jen z jednoho zájemce. Zakázku jsme proto museli zrušit. Vypisuje se nová,“ vysvětloval náměstek ostravského primátora Dalibor Madej z ODS.

Město, které je zřizovatelem zahrady, má problém se zajištěním umělých stromů za asi šest milionů korun. V pavilonu pro primáty, kteří jsou zvyklí žít v korunách, musí nutně být. Živé stromy jsou i podle zkušeností z jiných zahrad nevhodné. V pavilonu, ve kterém by mělo být teplo a vlhko jako v tropickém pralese, by rychle shnily a musely by se často měnit, což by bylo z několika důvodů náročné.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Stromy budou vyrobeny ze speciálního materiálu, který je velice odolný, trvanlivý, netoxický. Jde o sklolaminát,“ přiblížila mluvčí zoologické zahrady Šárka Kalousková. Vedení se rozhodlo pro nákladnou stavbu také proto, že má ze všech evropských zoologických parků vůbec nejvíce kočkodanů. V nových prostorách měli mít velký výběh.

Pavilon evoluce je jednou z devíti velkých zakázek ostravského magistrátu, kterou začala před rokem prověřovat protikorupční policie.