Šumperské muzeum zve na Pravěkou hostinu

Loštice – Vlastivědné muzeum v Šumperku dnes otevírá výstavu Pravěká hostina. Autoři expozici nainstalovali v pobočce muzea v Lošticích, v tamním Památníku Adolfa Kašpara. Cílem je představit způsoby zpracování potravin a přípravu pokrmů od paleolitu až po příchod Slovanů.

Archeolog Jakub Halama z šumperského muzea připustil, že lidé mají o stravování pravěkých lidí poněkud zkreslené představy. Mnozí si myslí, že naši dávní předkové jen okusovali mamuty. Výstava Pravěká hostina ukazuje pestrost stravy, způsoby získávání potravin a jejich zpracování v jednotlivých vývojových etapách.

Návštěvníci expozice se poučí třeba o tom, že v pozdní době kamenné se lidé živili jen masem zvířat či ryb, které ulovili a plody, případně rostlinami, které posbírali. V mladší době kamenné už ale začali některé plodiny sami pěstovat a chovat domácí zvířata.

„Při přípravě této expozice jsme vycházeli z novějších vědeckých poznatků, ze kterých vyplývá, že strava pravěkých lidí byla pestřejší, než jsme se dříve domnívali,“ uvedl jeden z autorů výstavy Jakub Halama.

V sálech loštického památníku jsou informační tabule, ukázky kuchyňského náčiní z různých dob, třeba nože pravěkých lidí z pazourků, jsou tam vycpaná zvířata, vzorky starých odrůd obilovin, makety obydlí a jiné exponáty. „Na základě poznatků z našeho výzkumu jsme také vytvořili model pece používané v mladší době kamenné,“ doplnil archeolog.

Vernisáž výstavy je dnes v pět hodin odpoledne. Výstava potrvá do 24. dubna.

Vydáno pod