Vlekaři doufají, že tento víkend konečně vydělají

Jižní a východní Morava - Teploty pod nulou konečně vlekařům a majitelům sjezdovek dovolily, aby začali opět uměle zasněžovat horské svahy. O víkendu se tak těší, že po delší uzavírce konečně obnoví provoz. Večerním lyžováním začne svůj „restart“ například ski areál Karolinka na východní Moravě.

„Co se týká přírodního sněhu, bavíme se řádově o centimetrech. Současná sněhová pokrývka z hlediska přírodního sněhu je do deseti centimetrů,“ upozornil náčelník beskydské Horské služby Radim Pavlica. Lyžařské středisko Karolinka na Vsetínsku začíná svůj provoz v pátek o půl šesté večer. O víkendu plánují lyžování už od půl deváté ráno. Nelyžuje se ale na celé sjezdovce, zatím je v provozu jen 650 metrů, teprve pokud počasí dovolí, příští týden zprovozní i zbytek svahu.

Sjezdovku v Karolince pokrývá třicet centimetrů sněhu, milovníky lyžování ale potěší mimosezónní ceny, za které se lyžuje i v lednu. Ačkoliv na východě Moravy příliš přírodního sněhu nenapadlo, teploty pod bodem mrazu umožňují alespoň umělé dosněžování. Sněžná děla se rozjela teprve před třemi dny, podmínky proto o víkendu nebudou úplně ideální. Provozovatelé sjezdovek ale doufají, že příští týden už bude patřit všem milovníkům zimních sportů.

Zasněžování sjezdovek
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na mimosezónní ceny láká i lyžařský areál ve Velkých Karlovicích. Zatímco sjezdovka Razula fungovala navzdory nepříznivému počasí po celou dobu, její vrstva se postupně ztenčovala. Od středy pustil majitel sněžná děla na plný výkon, aby se dnes vrátili lyžaři i na svah Horal. Oba svahy budou o víkendu fungovat mezi 9. a 16. hodinou.

Horní Bečva začne s lyžařskou jízdou na sjezdovce Rališka až o víkendu. V devět hodin ráno se po týdenní pauze vrátí život i do opuštěné horské obce. Lyžaři se mohou těšit na třicet centimetrů sněhu.

Víkendové denní teploty by se měly pohybovat mezi pěti až sedmi stupni pod nulou. V sobotu může teplota na východě Moravy klesnout přes den k minus osmi. Noční teploty ale mohou spadnout až na třináct stupňů pod nulou.

V pátek začíná lyžařská sezóna také v jihomoravské Olešnici, o víkendu tam plánují otevřít i dětský koutek. Olešnickou sjezdovku pokrývá maximálně třicet centimetrů technického sněhu, mimo ni leží na zemi jen pět centimetrů toho přírodního. Majitel sjezdovku intenzivně zasněžuje a doufá, že druhý pokus jak „nastartovat“ zimní sezónu tentokrát vyjde.

Nejníže položený lyžařský areál ve střední Evropě, Němčičky, nabízí mezi vinicemi umělý lyžařský koberec. Na něm se letos naučil lyžovat nejeden žák lyžařské školy. V provozu je pouze hlavní svah, ten vedlejší stále čeká na příznivější počasí. Sjezdovku pokrývají dvě desítky centimetrů přírodního sněhu.

Letošní teplá zima způsobila menším vlekařům ztráty už stovky tisíc korun, ti větší postrádají dokonce miliony. Provozovatelé sjezdovek přitom musí platit splátky za sněžná děla, rolby nebo vleky.

Vstup Josefa Kvasničky k lyžařské sezoně (zdroj: ČT24)