První dokument o Viktoru Kolářovi viděli první diváci

Ostrava - Ostravské Minikino uvedlo v předpremiéře dokument České televize o fotografovi Viktoru Kolářovi. I když je jeho výjimečná tvorba zaměřená na Ostravu světově uznávaná, dosud o něm nevznikl žádný dokument. S nápadem natočit portrét přišla režisérka Klára Řezníčková, kreativní producentku Kateřinu Ondřejkovou ihned nadchl. A Viktor Kolář, který je spíše uzavřený člověk nestojící o publicitu, souhlasil.

Po intenzivní půlroční práci vznikl dokument s názvem Viktor Kolář. Přibližuje jeho vnímání světa a lidí, vztah k rodné Ostravě, ukazuje známé i dosud nepublikované snímky. Ze soukromého archivu poskytl tvůrcům mimořádné filmové záběry, které ho zachycují jako líbezného, asi dvouletého chlapečka, který se s ještě mladším bratrem přetahuje o fotoaparát Leika. Umělec, který celý život fotil jen to, co sám chtěl, s kamerou skutečně vyrůstal. Jeho otec měl v Ostravě fotoateliér.

Viktor Kolář
Zdroj: ČT24

V dokumentu vystupuje kromě Viktora Koláře jen jeho žena a dvě dcery. „Není tam žádná konfrontace s odborníky nebo teoretiky,“ podotkla režisérka Klára Řezníčková, která natáčela u Kolářů doma, v ostravských ulicích nebo na komentované prohlídce jeho retrospektivní výstavy v Praze.

V rozhovoru, který s Kolářem na předpremiéře natočila redaktorka Vendula Horníková, Kolář mimo jiné líčí, proč na spolupráci s Českou televizí přistoupil.

Rozhovor s Viktorem Kolářem na předpremiéře filmu:

Dosud není jasné, kdy uvidí dokument diváci České televize. Podle Kateřiny Ondřejkové to bude někdy na jaře na ČT Art. Přesný termín zatím není známý. Klára Řezníčková pracovala s kameramanem Martinem Polčákemm, hudební skladatelkou Terezou Bulisovou a dalšími.

Viktor Kolář

Viktor Kolář se narodil v roce 1941 v rodině vedoucího fotoateliéru v Ostravě. Vystudoval Fotografický institut. V roce 1964 měl na Černé louce první výstavu. Roku 1968 emigroval do Kanady, pracoval tam, získal umělecká stipendia, přesto se v roce 1973 vrátil do Ostravy, kde ho čekaly výslechy na policii a práce dělníka v Nové Huti. Později dělal kulisáka v Divadle Petra Bezruče. V roce 1985 se mohl vrátit ke svobodnému povolání fotografa. Roku 1994 začal učit fotografii na FAMU. Vystavoval v New Yorku, Berlíně, San Franciscu, Dortmundu, v Aténách a mnoha v dalších městech. Vydal řadu publikací. Žije a pracuje v Ostravě.

Vydáno pod