Hasiči z jihu Moravy a Slovenska si budou vypomáhat

Stará Břeclav - Dobrovolní hasiči ve Staré Břeclavi získali novou cisternu. Volali po ní především po požáru lesa v Bzenci v roce 2012, který byl jedním z největších požárů v regionu za poslední léta. Technika dobrovolných hasičů nebyla dostatečná pro hašení tak rozsáhlého ohně. Požár na Česko-Slovenském pomezí tehdy likvidovali i kolegové ze Slovenska.

V květnu 2012 vzplál les u Bzence na Hodonínsku. Plameny řádily týden a zlikvidovaly borový les o rozloze 370 fotbalových hřišť. Na zásahu se podíleli i dobrovolní hasiči ze Staré Břeclavi. Po dvou letech od ničivého požáru des získali nový vůz, který si v písčitém terénu dokáže poradit. „Je to opravdu terénní vozidlo, špičkový výrobek,“ chválil si novou techniku velitel dobrovolných hasičů ze Staré Břeclavi Josef Košulič.

Nová cisterna je součástí projektu přeshraniční spolupráce, kdy budou dobrovolní hasiči vybavení různou technikou tak, aby společně dokázali zasahovat při různých typech živelních katastrof na obou stranách hranice. „My můžeme pomoci při požárech lesů, na jejich straně jsou podobné lesy jako tady u Bzence, na písčitém terénu. Oni nám zase můžou pomoct se svojí těžkou technikou při povodních,“ dodal Košulič.

NO COMMENT: Hasiči ve Staré Břeclavi získali novou cisternu (zdroj: ČT24)

Česká i Slovenská vláda si od podobné spolupráce slibuje úspory. „Ani jedna ani druhá země nemusí vynakládat prostředky na všechny typy techniky. Dohodnou se přesně na rozdělení úloh, které mají, a mohou vykonávat společný zásah,“ vysvětlil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Hasičům zatím chybí společný zásahový plán, hotový by měl být do letních prázdnin. Společné zásahy na mezinárodní úrovni ale komplikuje současná legislativa. „Byl problém z hlediska povolávání jednotek. Je to otázka systémového fungování integrovaného záchranného systému, protože jinak to mají upravené profesionální záchranné sbory a jinou legislativní úpravu mají dobrovolní hasiči,“ dodal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Nové hasičské auto stálo 8,5 milionu korun, většinu zaplatila Evropská unie. 

Požár v Bzenci

Ničivý požár v bzeneckém lese vzplál 24. května, jeho likvidace trvala téměř týden. Práci totiž hasičům komplikoval silný vítr, a tak se plameny v suchém porostu dlouho nedařilo uhasit. V prostoru takzvané Moravské Sahary oheň zasáhl celkem 174 hektarů borového lesa a způsobil škodu ve výši asi 30 milionů korun. Jen 10 milionů stál samotný zásah hasičů, kterých se u Bzence vystřídalo více než 1500. U požáru zasahovaly jednotky z celé republiky – celkem šlo o 250 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, na pomoc přijelo i 10 jednotek hasičů ze Slovenska.