Straníci vyloučili ostravského primátora Kajnara z ČSSD

Ostrava – Sociální demokraté z místní organizace v Ostravě-Porubě vyloučili ostravského primátora Petra Kajnara ze strany. Kritizovali ho za to, že loni před parlamentními volbami dvakrát napadl u soudu kandidátní listinu za Moravskoslezský kraj, na kterou se nedostal. Pro zrušení členství se vyslovilo 101 ze 120 přítomných, musí ho však ještě schválit okresní výkonný výbor strany.

Okresní výkonný výbor má na vyškrtnutí Kajnara z ČSSD lhůtu šedesát dnů. Ani tento verdikt nemusí být konečný, primátor se může ještě odvolat. Kajnar řekl, že tuto možnost teprve zváží.

Rozhovor s Petrem Kajnarem po jeho vyloučení ze strany:

Kajnar: Když ukážu, že strana nefunguje dobře, oni mě vyloučí,… (zdroj: ČT24)

Předseda porubské organizace Lumír Palyza infomroval, že před hlasováním členové diskutovali především o žalobách, které Kajnar podal. „Domníváme se, že šlo o poškození ČSSD,“ shrnul Palyza. Dodal, že to nemá vliv na Kajnarovu funkci primátora. „Zrušili jsme mu jen členství, zastupitelský mandát získal na kandidátce ČSSD, ale to teď neřešíme,“ dodal Palyza. Z Kajnarova vyjádření vyplývá, že se primátorského postu nevzdá.

Vstup Radka Wiglasze k vyloučení primátora z ČSSD:

Kajnar opakovaně uvedl, že kandidátní listinu napadl proto, že nevznikla demokratickým způsobem. S žádostí na předběžné opatření a zneplatnění listiny však u soudu neuspěl. Jeho stranický rival a předseda ostravské ČSSD Adam Rykala tvrdil, že Kajnar se na kandidátní listinu nedostal jen proto, že neměl podporu členů, nikdo ho nenominoval. Ostravští sociální demokraté ho po volbách vyzvali, aby se vzdal členství, primátor to ale odmítl.

Spolu s Kajnarem podali žalobu na moravskoslezskou kandidátní listinu také jeho náměstek Tomáš Sucharda a starostka ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová. Ani oni neuspěli, ze strany je ale nikdo nevyhání. Podle České televize mají podporu členů.

Radek Wiglasz o vyloučení Petra Kajnara (zdroj: ČT24)

Petr Kajnar vstoupil do politiky po listopadu 1989 jako jeden ze zakladatelů Občanského fóra v Ostravě, za které byl také zvolen do zastupitelstva. V roce 1997 vstoupil do ČSSD. V komunálních volbách v roce 2006 se poprvé dostal do čela kandidátky. Od roku 2006 je primátorem Ostravy. Pozici lídra obhájil i o čtyři roky později. Ostravě vládne v koalici s občanskými demokraty.

Kajnar byl až do loňského listopadu rovněž předsedou moravskoslezské ČSSD, pak ho ve funkci vystřídal hejtman a místopředseda ostravské organizace Miroslav Novák. „Od chvíle, kdy Petr Kajnar podal žalobu, napětí vůči němu rostlo. To, že se obrátil na soud, bylo podle mne nesprávné,“ řekl Novák.

Vydáno pod