Moravskoslezsko hlásí smogovou situaci

Ostrava - Meteorologové rozšířili smogovou situaci na téměř celé území Moravskoslezského kraje. Platí do odvolání pro Ostravsko, Karvinsko, Novojičínsko, Bruntálsko, Opavsko a část Frýdecko-Místecka. Jedinou lokalitou v kraji, kde výstraha zatím neplatí, je Třinecko. Senioři, malé děti a lidé s chronickými dýchacími potížemi nebo nemocemi srdce by se při pohybu venku měli raději vyvarovat zvýšené tělesné zátěže. U dospělých bez zdravotních potíží ale nejsou nutná žádná omezení. Lidé by také měli zvážit, jestli není lepší nechat auta doma a jet MHD.

V regionu se dnes ráno průměrné denní koncentrace polétavého prachu pohybovaly v rozmezí od 80 do 289 mikrogramů na metr krychlový. Imisní limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Rozptylové podmínky jsou v regionu zhoršené už několik dnů. Už v pondělí ráno překročily hodnoty koncentrace prachu imisní limit na všech stanicích pro sledování kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Dnes ráno byla situace nejhorší v Českém Těšíně na Karvinsku, kde byla mezní hranice překonána více než pětinásobně.

„Dnes nepředpokládáme vzhledem k meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat v Moravskoslezském kraji několikanásobně nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové, kteří i podle krátkodobých koncentrací hodnotili ráno
situaci v kraji jako velmi špatnou nebo špatnou.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují vždy, když dva dny po sobě čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu překračují hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejhorším v zemi, na znečištění se podílí průmysl, doprava i topení v domácnostech. Podle odborníků jsou problémem i škodliviny, které do regionu míří ze sousedního Polska.