Ostrava má dalšího malého slona, Vishesh po 647 dnech porodila

Ostrava – Slonice Vishesh, která žije v ostravské zoologické zahradě, je podruhé matkou. Její téměř dvouletá březost skončila ráno, kdy porodila své druhé mládě. Porod trval hodinu a proběhl bez komplikací. Vishesh se o mládě stará.

Vishesh byla před třemi lety první slonicí chovanou v české zoologické zahradě, která úspěšně porodila. Mládě však bylo neduživé a později uhynulo. Chovatelé jí ale dali druhou příležitost. Loni v létě zabřezla a nyní už je podruhé matkou. „Oproti prvorozenému samečkovi, který se narodil před třemi lety, je mládě výrazně vyvinutější, vitálnější a větší. Zatím si nejsme jisti pohlavím. Jeho matka se chová klidněji, není agresivní, když například mládě upadne, pomáhá mu vstát a podpírá je,“ přiblížila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Video V Ostravě se narodilo další sloní mládě
video

V Ostravě se narodilo další sloní mládě

Již dříve mluvčí uvedla, že se slonice Vishesh naposled pářila loni v dubnu. Březost trvala 647 dnů, tedy přes 21 měsíců. Obvyklá doba březosti slonů indických je 20 až 22 měsíců, je nejdelší ze všech živočichů. Zatím se návštěvníci zoo na slůně nepodívají, sloní pavilon zůstane na čas uzavřen, aby mládě i jeho matka měly klid.

Mládě se narodilo přesně ve 4:08. „Placenta vyšla ve čtvrt na sedm. Z její váhy, která byla 19 kilogramů, lze usoudit, že vyšla celá, takže bychom u samice neměli očekávat žádné poporodní komplikace,“ upozornila Šárka Kalousková. Chovatelé nyní doufají, že se druhému Visheshinu potomkovi bude dařit lépe než prvnímu mláděti. „Doufáme, že mladá samice zúročí své předchozí, byť jen krátké zkušenosti s odchovem prvního mláděte a stane se pečlivou mámou,“ podotkla mluvčí.

Sloni indičtí se v ostravské zoo těší velké popularitě. Zahrada je také nejúspěšnějším chovatelem tohoto druhu v zemi. Narodila se zde již dvě mláďata, kromě samečka, který později uhynul, to byla samička Rashmi, která letos oslaví třetí narozeniny. Sloni indičtí patří k ohroženým druhům. Ve volné přírodě jich žije maximálně 55 tisíc.