Sloní samička začala pít náhražku mléka

Ostrava - Ošetřovatelé v ostravské zoologické zahradě vyhráli první bitvu v boji o život sloního mláděte, které dosud odmítalo pít. Slůně, které se narodilo v úterý, začalo přijímat náhražku mateřského mléka. Podle mluvčí zahrady Šárky Kalouskové je však potřeba, aby slon začal pít i mateřské mléko. Mluvčí potvrdila, že už je zřejmé, že slůně je samička.

Kalousková zdůraznila, že mládě nemá ani zdaleka vyhráno. "Jedinou možnou cestou pro jeho zdárný odchov je, že začne pít mléko své matky. Ze zkušeností, které v chovu slonů v celém světě jsou, statisticky jednoznačně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoli náhradou mateřského mléka,“ vysvětlila Kalousková.

Ošetřovatelům v ostravské zoo se podařilo nakrmit sloní mládě

Slůně nepřijímalo mléko ani jeho náhražku už od svého narození. Ošetřovatelé zjistili, že nemá dostatečně vyvinutý sací reflex. Ve čtvrtek se proto vedení zoologické zahrady rozhodlo k velmi riskantnímu zákroku. Slůně oddělili od matky a nakrmili ho sondou přímo do žaludku, okamžitě poté je vrátili zpět slonici Vishesh.

„V následujících hodinách se ošetřovatelé opět pokoušeli nakrmit mládě z láhve, což se až do pozdních nočních hodin přes veškerou snahu nezdařilo. V průběhu dne ale vypozorovali, že mládě má tendenci olizovat ochranné látkové sítě. Proto vyzkoušeli metodu navození sacího reflexu pomocí plen napuštěných mlékem, která se používá u telat,“ uvedla Kalousková.

Mládě se o pleny skutečně začalo zajímat a mléko z nich sálo. „Postupnými kroky se ošetřovatelům podařilo mládě navést na náhražku mléka v láhvi, z níž začalo sát. Slůně bylo schopné najednou vypít jeden litr. Vishesh byla stále u mláděte a ošetřovatele nenapadala. V noci pokračovalo krmení v tříhodinových intervalech. Krmení vždy ukončilo mládě, které přestalo jevit zájem a od láhve odešlo,“ popisovala mluvčí. Díky pravidelnému krmení začalo mládě i vyměšovat.

Letos sedmnáctiletá slonice Vishesh porodila v úterý své druhé mládě. První přivedla na svět v březnu 2011, šlo o vůbec první slůně narozené v Česku. Sameček však v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. Pavilon slonů zůstává zatím uzavřený, aby mládě i jeho matka měly klid.