Obec se složila kapli na novou věžičku, původní vzali zloději

Tvarožná - Už půl roku chybí měděná věž na kapli Panny Marie Sněžné na kopci Santon. Z dominanty slavkovského bojiště ji ukradli na podzim zloději. Naděje, že se kapli věž vrátí do srpnové pouti, je ale velká. Obci se podařilo ve veřejných sbírkách a na darech vybrat už většinu peněz na věž novou.

Původní kapli zničili v roce 1805 napoleonští vojáci. Ta, která vznikla na jejím místě, pak hrdě čelila světovým válkám a jiným nástrahám. Až do loňského podzimu, kdy věž ze dne na den zmizela. Měděná dominanta byla lákadlem a pro někoho rychlým výdělkem.

„Místní řemeslníci pak provedli takovou provizorní stříšku jehlanovitého tvaru. Nové zastřešení věže by mělo být ve stejném tvaru, jako ta původní, to znamená cibulovitá báň, výšku odhaduji na dva a půl metru,“ vysvětlil starosta Tvarožné Petr Buchta (nez.).

Kaple Panny Marie Sněžné

Poutní kaple Panny Marie Sněžné postavená v roce 1832 na základech původní dřevěné kaple prošla roku 1928 velkou opravou. Podle legendy ji francouzští vojáci při bitvě u Slavkova rozebrali, aby materiál použili na stavbu opevnění. Příběh vypráví, že hodili do ohně i dřevěnou sochu Panny Marie, která kapli zdobila. Socha ale neshořela.

Při opravě ve 20. letech minulého století byl do báně pod křížem vložen časový záznam. Jedná se o obdélníkovou stavbu zakončenou kněžištěm s nikou, se stanovou střechou, zakončenou nad vchodem malou dřevěnou věží s makovicí a křížem. Roku 1999 byla při rekonstrukci kaple vyměněna báně z natřeného pozinkovaného plechu za měděnou a byla vybourána zazděná okna.

Zdroj: Obec Tvarožná

Škodu na kapli, která je kulturní chráněnou památkou, v říjnu starosta odhadl na 150 tisíc korun. Ve vypátrání zloděje ale místní nedoufají, naopak - ve veřejných sbírkách a na darech vybrala obec už 100 tisíc korun na věž novou. „Zrovna dnes k nám někdo přišel zaplatit na obecní úřad komunální odpad a přispěl tisíc korun na opravu kaple. Příspěvky jsou od stokoruny i do pěti tisíc korun, jak má kdo možnost,“ chválil starosta.

Místní chtějí stihnout opravu kaple do Tvaroženské pouti, tedy do začátku srpna, kdy se právě na Santonu slouží mše. Místo měděné věže bude ale kapli zdobit věž z méně vzácného plechu, aby zbytečně nelákala místo návštěvníků zloděje.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)