Jihlavský soud potvrdil tři roky vězení pro bývalého policistu

Jihlava - Jihlavský okresní soud dnes potvrdil původní rozsudek v případu bývalého elitního policisty Martina Foltýna. Za vydírání veterináře z Jihlavska dostal tři roky vězení. Další obviněný, Roman Motičák, dostal 5 let nepodmíněně, třetí muž byl zproštěn viny. Prvoinstanční soud už jednou Foltýna s Motičákem odsoudil, Krajský soud v Brně pak ale celý verdikt zrušil s tím, že je nelogický, a nařídil věc znovu projednat. Případ se ale na krajský soud znovu vrátí, státní zástupce se po dnešním verdiktu na místě odvolal.

Martin Foltýn čelil obvinění, že spolu se Zdeňkem Zapletalem vydírali lékaře Luboše Kucharoviče. Podle obžaloby posílali Foltýn se Zapletalem výhružné dopisy. Veterinární lékař u svého domu našel také nefunkční granáty. Před třemi lety, kdy se Foltýn se Zapletalem pokusili vypálit mu dveře od domu, byl už vydíraný lékař pod policejní ochranou. Zásahová jednotka oba muže bezprostředně poté dopadla.

Jihlavský soud nejprve Zdeňka Zapletala zprostil obžaloby a potrestal jen Foltýna, krajský soud mu ale přikázal, že musí znovu přezkoumat Zapletalovu roli v celém případu. Oba muže si údajně najal podnikatel Roman Motičák, kterému veterinář dlužil peníze. Vydíraný muž byl také důležitým svědkem v kauze podvodů s pozemky, v níž figuroval coby hlavní obžalovaný právě podnikatel Roman Motičák. Za to, že naváděl k vydírání, jej jihlavský soud už před časem poslal na pět let za mříže.

Pětiletý trest pro Motičáka byl dnes potvrzen, Zapletal byl obžaloby zproštěn. Martin Foltýn má jít za vydírání na tři roky do vězení. Trest padl jen za pokus o podpálení domu, mučení a vyhorožování se podle soudu jednoznačně neprokázalo. "První skutek jsme nezpochybňovali a co se týče dalších (pozn.: mučení Kucharoviče a posílání výhružných dopisů), tam plně souhlasíme s odůvodněním, které soud zaujal," uvedl obhájce Martina Foltýna Radek Ondruš.

Obžaloba se opírala o pachové stopy z místa činu, které soud zpochybnil. „Já pachové stopy za osamocené nepovažuji a ve spojení s dalšími důkazy se domnívám, že je nepochybné, že i za těmi dvěma útoky stojí obžalovaní,“ hájil předložené důkazy žalobce Ivo Novák.

Martin Foltýn v minulosti vedl tzv. Delta tým. Skupina elitních policistů skončila v roce 2009 kvůli kauze ubitého Vietnamce.

Právní zástupce bývalého policisty Foltýna, brněnský advokát Radek Ondruš, už dříve hájil svého klienta posttraumatickým syndromem. „Není schopný se sám úkolovat a posoudit jemné hranice toho, co je a co už není přípustné. Od čtrnácti let je v uniformě, vyrostl ve skleníku. Poté, co musel odejít od policie, se u něj rozvinul posttraumatický syndrom,“ řekl v minulosti Ondruš. Foltýna připodobnil k vojákovi, který se vrátil z války ve Vietnamu.

„Jsem si vědom toho, že jsem porušil zákon. To, že tu stojím, je mou velkou prohrou. Tím, že jsem chtěl vzít dobro do svých rukou a poškodil nevinného člověka, jsem vše zahodil,“ uvedl během své soudní řeči v dubnu loňského roku Foltýn.

"Samozřejmě, že jsem měl strach o život. Když vás v noci vezou spoutaného, s hlavou zalepenou lepící páskou, tak co si můžete myslet. Buď to přežiju, nebo ne," připustil v minulosti vydíraný veterinář Luboš Kucharovič.