AVÍZO: Víkend na zámku v Mníšku p. Brdy

Zámek Mníšek pod Brdy je o víkendu otevřen pro děti i dospělé. Podvečerní prohlídky s andělem a bílou paní určené rodinám s dětmi jsou přichystány na sobotu 15. února 2014 od 16:00 hodin. V neděli 16. února proběhnou prohlídky Putování za zámeckými skřítky.

Víte, jak probíhá pasování do šlechtického stavu? Je to slavnostní okamžik v životě dvořana a malé děti ho mohou zažít na Podvečerních prohlídkách zámku Mníšku pod Brdy.

Podvečerní prohlídky s andělem a bílou paní určené rodinám s dětmi jsou přichystány na sobotu 15. února 2014 od 16:00 hodin. Provázet bude pohádková postava a také během prohlídky ještě další pohádkové bytosti potkáte. Hned v malé kapli vás čeká anděl připomínající stavitele zámku, význačného mecenáše, původem pražského měšťana Serváce Engela. Anděl vzpomene jeho památku a při té příležitosti přednese dětem důležité poselství. Pozorně ho vyslechneme a poté už ke slovu přichází velký pasovací meč. Anděl ho pozvedne, ale děti, nic se nebojte, mečem vám neublíží, jen vám poklepe na ramena a budou z vás šlechtici a šlechtičny!

To ale není všechno! Kdopak se nám prochází po chodbě v bílých šatech se svíčkou v ruce? Není to malá Leontýnka? Až vyroste, bude z ní bílá paní. Než zmizí, určitě jí zamávejte a pak už nás čeká prohlídka zámeckých komnat. Podíváme se, kde se pořádaly hostiny a kde se tančilo, kam chodili pánové pokuřovat a dámy pít kávičku nebo kde četli knížky a psali důležité listiny.

Podvečerní prohlídky začínají v 16.00, 16.15, 16.45 a 17.00 hodin a vždy je nutná rezervace na tel. č. 318 590 261.

Bílá paní s andělem se k nám vrátí opět za měsíc, ale hned v neděli 16. února můžete zavítat na návštěvu za mníšeckými skřítky. Jsou to hodní i škodolibí tvorové a my vám v každém pokoji jednoho představíme. Nevíte, jestli třeba nemáte nějakého schovaného u vás doma? To se dá snadno zjistit. Ztrácí se vám ponožky, klíče nebo hračky? Nacházíte snad často prasklé skleničky nebo přeházené příbory? Tak to se k vám nastěhoval plivník, kredencovník nebo šotek. Přijďte se podívat, jak takoví skřítci vypadají. Prohlídky Putování za zámeckými skřítky rezervujte také na tel. 318 590 261, začínají 11.30, 12.45, 14.00 a 15.15 hodin.

Zámek kromě dětských prohlídek nabízí samozřejmě i klasické prohlídky s výkladem pro dospělé návštěvníky, na které se nemusíte rezervovat. Během nich na vás dýchne atmosféra časů první republiky. Jak se žilo v této době příslušníkům drobné aristokracie? Jakým způsobem si zařídili své soukromé komnaty, aby se jim na Mníšku dobře a pohodlně žilo? To se dozvíte při návštěvě druhého prohlídkového okruhu, který zahrnuje kromě ložnic i koupelny, dětský pokoj nebo splachovací toaletu.

Během prohlídky prvního okruhu navštívíte pro změnu honosné jídelny a společenský sál, barokní kapli, přípravnu jídel, salónky, knihovnu a pracovnu a uvidíte mnoho zajímavých předmětů. Víte, k čemu jsou kleště na doutníky nebo kratiknot? Jak poznáte karetní stolek nebo proč měli hodiny na stropě? Co je čajová panenka nebo rohaté křeslo? Jak vypadal starý psací stroj a jak rádio? Že používali lis na citrony nebo kapesní popelník? Zámecké pokoje jsou plné zajímavostí a působí útulným a zabydleným dojmem. Neodešel pan baron z místnosti teprve před chvílí? Nemá náhodou rozehrané kuželky ve věži?

Obě prohlídkové trasy na sebe navazují a celý zámek je možné projít během 70 minut.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy