Přibývá lidí otrávených oxidem uhelnatým. Léčí se v hyperbarické komoře

Ostrava – Lékaři z Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava zaznamenali obrovský nárůst lidí, kteří se otrávili oxidem uhelnatým. Letos tam už léčili třináct lidí s vážnými zdravotními problémy, přitom v minulém roce tam měli čtyřicet případů otrav oxidem uhelnatým za celý rok.

Hyperbarická komora v Ostravě je jednou z třinácti v Česku. Lékaři tam dávají pomocí stoprocentně čistého kyslíku dohromady desítky přiotrávených lidí z širokého okolí. Nezvyklý lednový nárůst si nedokážou ani oni vysvětlit. „Zrádnost oxidu uhelnatého je v tom, že není vůbec cítit,“ říká primář Centra hyperbarické medicíny Michal Hájek.

Také plynaři míní, že lidé si zřejmě stále neuvědomují, že každé plynové těleso, které topí nebo ohřívá vodu, spotřebuje obrovské množství kyslíku. Když začne v místnosti chybět, tvoří se zcela nenápadně jedovatý plyn. „Ideální je, když je v místnosti, kde je spotřebič umístěný, někde u podlahy otvor, který ústí někam ven,“ říká revizní technička Danuše Lyčková.

Příznaky otravy oxidem uhelnatým
Zdroj: ČT24

V hyperbarické komoře skončila před několika dny také dvaadvacetiletá dívka z Ostravy a její otec, který v důsledku otravy upadl do bezvědomí. Příčina byla v plynovém kotli umístěném ve špatně větraném sklepě.

Oxid uhelnatý

Je silně jedovatý plyn, který se uvolňuje při nedokonalém spalování. Je neviditelný a bez zápachu. Vdechováním se váže na červené krevní barvivo, tak blokuje schopnost krve vázat a přenášet kyslík. První příznaky otravy jsou bolest hlavy, nevolnost, závrať, malátnost.

Oxidem uhelnatým se v Česku ročně otráví tisíc dvě stě lidí, z toho zhruba sto padesát jich zemře. Zásadní problém bývá to, že spotřebič je v nevětrané místnosti.

Naposledy v neděli zabil oxid uhelnatý unikající z karmy v koupelně šestnáctiletého chlapce z Plzně. Začátkem února zemřeli v Praze-Košířích na otravu oxidem uhelnatým dva squatteři, kteří si přitápěli propanbutanem. Koncem ledna zahubil oxid uhelnatý tři lidi z Brna, kteří topili propanbutanovým přímotopem.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)