S německým pasem se v Kravařích žije lépe

Kravaře – Zatímco některé okresy Moravskoslezské kraje jsou v počtu nezaměstnaných na špici v Česku, některé regiony Opavska jsou na opačném konci. Vzhledem k historickým proměnám hranic tam mají mnozí lidé německé předky a nárok vyřídit si německé občanství. Dvojí občanství jim umožňuje pracovat za výhodných podmínek v zahraničí.

Například v Kravařích žije zhruba sedm tisíc lidí, za prací do ciziny jezdí asi pět procent z nich, nejčastěji do Německa a Rakouska.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Petr Hahn si vydělává v cizině šestnáct let. „Pracuje v rakouském Linci. Momentálně jsem u firmy, která dělá okna. Jsem tam spokojený. Navíc, kdybych o práci přišel, vím, že tamní pracovní úřad dává nezaměstnaným slušnou podporu,“ říká Petr Hahn.

Z Kravař se jezdí pracovat do Německa

Lidé z Kravař, Hlučína a dalších obcí si v cizině vydělávají hlavně v dělnických profesích. „Mnozí mladí lidé zase jezdí pracovat jako au pair,“ uvedl kravařský starosta Adreas Hahn.

Podle předsedy výboru pro národnostní menšiny nejde tamním lidem jen o výhody dvojího občanství. „Spousta lidí to bere jako srdeční záležitost,“ tvrdí Josef Melecký.